Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία με τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες έως τον Αύγουστο του 2018

tags :
Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία με τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες έως τον Αύγουστο του 2018
Για την Ελλάδα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο 8μηνο του 2018 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, αφού σε αυτό το διάστημα θα ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της χώρας
Έτος σημαντικών αλλαγών και εξελίξεων το 2018 όχι μόνο για την Ελλάδα που ατενίζει την έξοδο της από τα Μνημόνια αυτό το καλοκαίρι αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη των «28» ή των «27» με την αναμενόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για την Ελλάδα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο 8μηνο του 2018 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, αφού σε αυτό το διάστημα θα ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της χώρας:
Από την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τις αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι την απαγκίστρωση από τα σκληρά προγράμματα προσαρμογής με τα οποία είναι «αλυσοδεμένη» από το 2010 η ελληνική οικονομία και τα 8,5 εκατ. νοικοκυριά.
Το 2018 θα είναι μία καθοριστική χρονιά αφενός γιατί θα προσδιορίσει το περιβάλλον λειτουργίας της χώρας μετά το πέρας του 3ου προγράμματος προσαρμογής αφετέρου θα δώσει ένα στίγμα σχετικά με το πότε μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα. Αν μπορέσει ποτέ να υπάρξει…

Το ταξίδι των μεγάλων προκλήσεων ξεκινά…

Ιανουάριος 2018

Στις 13 Ιανουαρίου αποχωρούν επίσημα δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Πρόκειται για τον Ολλανδό πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία δεν ανανεώθηκε, και του  Αυστριακού προέδρου της Ευρωομάδας Τόμας Βίζερ, λόγω συνταξιοδότησης.
Τη θέση του Ολλανδού καταλαμβάνει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, και του Αυστριακού, ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.
Ο Ντάισελμπλουμ αναχωρεί για το Λουξεμβούργο, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που αναμένεται να γίνει το πρώτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ).
Η νέα απασχόλησή του, με μισθό πάνω από 15.000 ευρώ τον μήνα είναι σύμβουλος του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που προαλείφεται να συνεχίσει ως επικεφαλής του ΕΝΤ.
Η συνέχεια έπεται στις 11 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Euro Working Group (EWG), το πρώτο της χρονιάς, όπου θα γίνει το τσεκ – απ των προαπαιτούμενων που έχει υλοποιήσει η Αθήνα επί συνόλου 110 που προβλέπει η 3η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμείς μνημοναικές δράσεις.
Αυτό το «πακέτο» θα περάσει από το μικροσκόπιο του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όπου θα σφραγιστεί η «συμφωνία» της 3ης  επισκόπησης του ελληνικού προγράμματος και η ευρωομάδα αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της νέας μνημονιακής δόση που θα «ξεκινά» από τα 5,5 δισ. ευρώ και θα φτάνει πιθανότατα τα 8,5 δισ. ευρώ. 
Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δις. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δις. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη  Μαΐου αρχές -Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.  

Φεβρουάριος 2018

 Στις 19 του μήνα συνέρχεται η ευρωζώνη.
Ρουτινιάρικη συζήτηση για το ελληνικό θέμα, με την τρόικα να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
Επίσης στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε και τις τελικές αποφάσεις από το ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό Πρόγραμμα.

Μάρτιος 2018

Στις 12 συνέρχεται το Eurogroup για έναν πρώτο απολογισμό των συζητήσεων των δανειστών με την κυβέρνηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Το μήνυμα των θεσμών προς την Αθήνα θα είναι:
«Να τελειώνουμε… Διότι εκκρεμούν και οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

Μάιος 2018

Και ενώ το θέμα του Brexit έχει φουντώσει για τα καλά η Αθήνα θα πρέπει να αφήσει στην άκρη για το τι ακριβώς κάνει το Λονδίνο και η Τερέζα Μέι και να επικεντρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου που για τους δανειστές αποτελεί η ιδανική ημερομηνία για να κλείσει η 4η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο και να ολοκληρωθούν σταδιακά οι συζητήσεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες.

Ιούνιος 2018

Σύνοδος ευρωζώνης στις 21 με νέα συζήτηση για το ελληνικό θέμα για πολιτική συμφωνία από την στιγμή που η Ελλάδα εκπλήρωσε και τα 82 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την τέταρτη αξιολόγησης. Στο ίδιο συμβούλιο θα μάθουμε και τις νέες υποσχέσεις περί εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στον αντίποδα θα υπάρξουν και  προειδοποιήσεις ότι μετά την προγραμματισμένη έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, η εποπτεία από τους εταίρους θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τουλάχιστον μέχρι να εξοφλήσει η Ελλάδα το 75% των δανείων που «επωφελήθηκε»...

Αύγουστος 2018

Στις 18 Αυγούστου ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα εξέρχεται από τα Μνημόνια και τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μπαίνει στο νέο Πρόγραμμα της διασύνδεσης των μεταρρυθμίσεων με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Περισσότερες ειδήσεις για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου εν ευθέτω χρόνο από το bankingnews…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης