Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΑΠΑ Research: 'Ετος που μας έβαλε μετά από 7-8 χρόνια μνημονίων σε μια κανονικότητα το 2017

tags :
ΚΑΠΑ Research: 'Ετος που μας έβαλε μετά από 7-8 χρόνια μνημονίων σε μια κανονικότητα το 2017
Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου "έχει κουραστεί από τα μέτρα όλων αυτών των χρόνων"
Έτος που μας βάζει "μετά από 7-8 χρόνια μνημονίων, σε μια κάποια κανονικότητα" χαρακτηρίζει το 2017 ο γενικός διευθυντής της "ΚΑΠΑ Research" Τάσος Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για την έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Έθνος", όπου μέσα από 10 ευρήματα καταγράφεται για πρώτη φορά αισιοδοξία.
"Είναι μια επιλογή των δέκα σημαντικότερων ευρημάτων από τις έρευνες που κάναμε το 2017. Είναι ένα έτος που μας βάζει, μετά από 7-8 χρόνια μνημονίων, σε μια κάποια κανονικότητα κι αυτό με την έννοια ότι σε μια σειρά δείκτες, είτε ελπίδας είτε ανησυχίας των Ελλήνων πολιτών, είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τέτοια ποσοστά" σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και έδωσε δύο παραδείγματα: "Το ένα είναι ότι το 50% των Ελλήνων είναι πια αισιόδοξο ότι θα μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε και να βγούμε απ' αυτή τη βαθιά κρίση που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχει υποχωρήσει δραματικά το ποσοστό αυτών που ανησυχούν ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ.
Παλαιότερα είχαμε ποσοστά της τάξης του 40-45% ή και πάνω από 50% των ανθρώπων φοβόνταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το έτος 2017 - και τον Φεβρουάριο και στην έρευνα του Ιουνίου - καταγράφονται ποσοστά πολύ χαμηλότερα.
Τον Ιούνιο το ποσοστό αυτών που φοβούνται πολύ και αρκετά ότι μπορεί να φύγουμε από την ευρωζώνη είναι μόλις 16%".
Ερωτηθείς από πού απορρέει η αισιοδοξία αυτή, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες της εταιρείας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: "Ο κόσμος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι στη δημόσια συζήτηση έχουν αρχίσει και βγαίνουν πιο θετικά μηνύματα σε σχέση με το 2018.
Το δεύτερο είναι ότι ο καθένας απαντάει με βάση την εμπειρία και την καθημερινότητά του.
Όταν ένας πολίτης λέει ότι είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, απαντάει με βάση το βίωμά του και με βάση τη δημόσια συζήτηση, αν και αυτή δεν βοηθάει πολλές φορές στην αισιοδοξία.
Παρ' όλα αυτά οι πολίτες είναι αισιόδοξοι".
Σχετικά με το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνονται αρνητικοί σε περαιτέρω θυσίες, ο γενικός διευθυντής της "ΚΑΠΑ Research" είπε πως πρόκειται για ένα γεγονός λογικό καθώς "είναι αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο όλα αυτά τα χρόνια και είναι λογικό να τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης (ποσοστό περίπου 65%)".
Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "έχει κουραστεί από τα μέτρα όλων αυτών των χρόνων" και θέλει μεν η χώρα να παραμείνει μέσα στο ευρώ αλλά χωρίς άλλα βάρη "κι αυτό, ενδεχομένως, είναι ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τους Ευρωπαίους ότι κάπως πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής τα επόμενα χρόνια".
Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρον το εύρημα ότι το δίλημμα "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" δεν κυριαρχεί πια στην πολιτική ζωή, κάτι στο οποίο, όπως είπε, "έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η σημερινή κυβέρνηση".
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "μέχρι το 2015, μέχρι και το δημοψήφισμα, το δίλημμα αυτό κυριαρχούσε στην πολιτική και στην κοινωνία, ενώ αυτή η συζήτηση δεν υπάχει πια στη χώρα, η συζήτηση έχει αρχίσει να στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις πιο δημιουργικές, σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουμε για να μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2010".
Η "ΚΑΠΑ Research" κατέγραψε, μέσα από τις έρευνές της, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, μια σταθερή τάση σε όλο το 2017, ότι οι πολίτες λένε να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να κάνει κάτι για τους ασθενέστερους, ενώ δεν φοβούνται πια το Grexit.
"Δεν αποτελεί φόβο αυτό πια για τους πολίτες. Το 70% των πολιτών θεωρούν ότι η θέση της χώρας της πια στην ευρωζώνη είναι σταθερή" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης