Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κορυφαίοι τραπεζίτες της Ευρώπης μιλούν για την ανάγκη συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου

FT: Κορυφαίοι τραπεζίτες της Ευρώπης μιλούν για την ανάγκη συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου
Πλέον σπάει ένα ταμπού ετών, καθώς οι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών αλλά και ρυθμιστικών αρχών, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου
Για την ανάγκη συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη κάνουν λόγο κορυφαίοι τραπεζίτες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Πλέον σπάει ένα ταμπού ετών, καθώς οι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών αλλά και ρυθμιστικών αρχών, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και διασυνοριακών συμφωνιών.
«Σε ορίζοντα δέκα ετών μπορείς να σκεφτείς τον σχεδιασμό ενός τραπεζικού κλάδου με λιγότερες τράπεζες, περισσότερη εγχώρια συγκέντρωση και πιθανώς περισσότερες πανευρωπαϊκές τράπεζες», δηλώνει στους FT ο Frédéric Oudéa, διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale.
O CEO της γαλλικής τράπεζας είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF).
Όπως τόνισε, ενώ οι περισσότερες τράπεζες είναι προσηλωμένες στην εγχώρια συγκέντρωση, μακροπρόθεσμα θα επανέλθει στο προσκήνιο η διασυνοριακή συνεργασία, με αφορμή και την ολοκλήρωση της τραπεζική ένωσης.
H ανάγκη για τη συγκέντρωση του κλάδου προκύπτει και από τα ευρήματα μιας νέας έρευνας της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ZEB), η οποία καταγράφει τις πιέσεις στην κερδοφορία 50 ευρωπαϊκών τραπεζών.
H κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις το 2018, λόγω των επίμονα χαμηλών επιτοκίων αλλά και από την εισαγωγή της οδηγίας Mifid II.



Ο δείκτης της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (Return On Equity) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το ήδη αδύναμο 4,5% το 2016 στο 1,5% το 2021.
Ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί σε 7.110 έως το 2015 από 8.237 το 2010.




H Danièle Nouy, επικεφαλής του SSM εκτιμά ότι πολλοί από τους παράγοντες που εμποδίζουν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο - η εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης, η αβεβαιότητα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο ελλιπής χαρακτήρας της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης - υποχωρούν, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη συγκέντρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης