Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εντός του 2018 αποσύρεται το Predator (video)

Εντός του 2018 αποσύρεται το Predator (video)
Ευκαιρία για την Ελλάδα απόκτησής τους σε ρόλο CAS με τη χρήση έως δυο Hellfire;
Η USAF έχει ξεκινήσει τη μετάβαση από το MQ-1 Predator στο MQ-9 Reaper, με το πρώτο να αποσύρεται από την ενεργό δράση μέσα στο 2018, μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας.
Τα μη επανδρωμένα drones χρησιμοποιούνταν αρχικά για αναγνωριστικές αποστολές, αλλά οι σύγχρονες απειλές, ανάγκασαν τους επιτελείς να τους αναθέσουν ρόλους αεροπορικής υποστήριξης. Το Predator δεν είχε σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό, αλλά στη πορεία εξελίχθηκε για να μεταφέρει οπλισμό βάρους έως 204 κιλά (πχ Hellfire). Το Reaper ωστόσο, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 2.000 κιλών, ενώ ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια.
Με την απόσυρση του Predator, η USAF ευελπιστεί να εξοικονομήσει χρήματα για υλικά και εκπαίδευση που θα αφορούν αποκλειστικά το Reaper.
Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 360 Predators που υπηρετούν με τις πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Μαρόκου και της Τουρκίας (6 μονάδες). Άραγε θα ήταν ευκαιρία μια απόκτηση πλεονασματικών μονάδων από τις ΗΠΑ και η χρησιμοποίησή τους σε ρόλο CAS με τη χρήση έως δυο Hellfire που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν;
Το Predator έχει εμβέλεια έως 1.100 χιλιόμετρα και αυτονομία έως 24 ώρες, γεγονός που ίσως το καθιστά ιδανικό για το περιβάλλον του Αιγαίου, χαρίζοντας πρωτόγνωρες ικανότητες επιτήρησης, ειδικά όταν και εάν η χώρα μας αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Εναλλακτικά από τους 2 Hellfire, μπορεί να εξοπλιστεί είτε με 4 πυραύλους αέρος-αέρος Stinger, ή 6 AGM-176 Griffin για στόχους στο έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης