Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Μετά από ένα εντυπωσιακό 2017 πώς θα κινηθούν οι αναδυόμενες αγορές το 2018

Reuters: Μετά από ένα εντυπωσιακό 2017 πώς θα κινηθούν οι αναδυόμενες αγορές το 2018
«Έτοιμες» για ένα νέο έτος θετικών αποδόσεων είναι οι αναδυόμενες αγορές και το 2018
Την πορεία των αναδυόμενων αγορών εντός του 2018, μετά το εντυπωσιακή πορεία του 2017, αναζητούν εναγωνίως οι αναλυτές, όπως αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Το βασικό ερώτημα που τους απασχολεί είναι εάν οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να είναι «προστατευμένες» από μία ενδεχόμενη νέα κρίση.
Το εντυπωσιακό για τις αναδυόμενες αγορές το 2017 ήταν ότι δεν υπήρξε το φαινόμενο του ντόμινο μετάδοσης κρίσεων.
Απτή απόδειξη το γεγονός ότι η πτώση του ρεάλ Βραζιλίας σχεδόν 10% τον Μάιο του 2017 είχε μηδαμινή επιρροή στα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Τι οδήγησε σε αυτήν την πορεία;
Ήταν μία ένδειξη ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν κάθε αναδυόμενη αγορά με διαφορετικό τρόπο και όχι ως μία «ομοιογενή» κατάσταση;
Ή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της εκτύπωσης χρήματος;
Κατά το Reuters και οι δύο παραπάνω αιτίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Για παράδειγμα όταν υπήρξε sell off στο ρεάλ Βραζιλίας στις 18 Μαΐου 2017, στο παρελθόν ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας και της Αφρικής θα προχωρούσαν σε λήψη μέτρων για να προστατεύσουν τις αγορές τους είτε μέσω αύξησης των επιτοκίων, είτε μέσω πώλησης δολαρίων.
Όμως έπραξαν το ακριβώς αντίθετο.
Για παράδειγμα η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής προχώρησε σε μείωση επιτοκίων (με το νόμισμα της χώρας να παραμένει σταθερό), ενώ το Ομάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκδώσει ομόλογα σε δολάριο.
«Το 2000, εάν υπήρχε για παράδειγμα sell off στην αγορά των Φιλιππίνων, αυτό θα σήμαινε ότι ακόμη και στη ρωσική αγορά θα υπήρχε ακολούθως ένα αντίστοιχο sell off», τονίζει ο Steve Cook, επικεφαλής της μονάδας επένδυσης σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών για την PineBridge Investments και προσθέτει «το sell off που συνέβη στη Βραζιλία τον Μάιο του 2018 ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και δεν είχε καμία επιρροή στις προοπτικές αγορών όπως αυτές της Κολομβίας ή του Περού».

Τι θα συμβεί το 2018

Όμως μία κρίση σε χώρες όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ το 2018 σαφώς θα τρομάξει τους επενδυτές και θα τους σπρώξει να φύγουν από τις αναδυόμενες αγορές και να τρέξουν σε «καταφύγια», όπως για παράδειγμα το ελβετικό φράγκο, τονίζουν οι ειδικοί.
«Ο βασικός λόγος ανόδου των αναδυόμενων αγορών είναι η πορεία της ανάπτυξής τους.
Καθώς υπάρχει συγχρονισμένη ανάκαμψη, αυτό οδηγεί σε μείωση του φαινόμενου του ντόμινο» εκτιμά η  Polina Kurdyavko, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές για τη BlueBay Asset Management.
Οι γνώστες των αναδυόμενων αγορών εκτιμούν ότι το 2018 αυτές θα επηρεαστούν τόσο από τη νομισματική πολιτική της Fed όσο και από την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ταυτόχρονα, όμως, έχει αλλάξει εν γένει η στάση των επενδυτών έναντι των αναδυόμενων αγορών.
Δεν τις αντιμετωπίζουν, πλέον, ως μία επένδυση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία δυτικών χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lipper, εταιρεία ερευνών του Thomson Reuters, αυτή τη στιγμή «παρακολουθεί» 13.000 μετοχικά και ομολογιακά αμοιβαία αναδυόμενων αγορών, ενώ το 2003 ήταν μόλις 2.000.
Επιπρόσθετα οι αναλυτές τονίζουν ότι εάν συμβεί κρίση σε μία αναδυόμενη αγορά, τότε απλά την εγκαταλείπεις και «μετακομίζεις» σε μία άλλη.
 «Εάν για παράδειγμα υπάρχει κρίση στην Τουρκία, απλά έχεις «underweight» έκθεση σε αυτήν και προχωράς σε αγορές κορεατικών μετοχών», σημειώνει ο Richard Benzon, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στη Millennium Global.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης