Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 6 ημερομηνίες του Ιανουαρίου 2018 με έμφαση στην αναβάθμιση, όρους stress tests, δόση 8,5 δισ. έκδοση 7ετούς

Οι 6 ημερομηνίες του Ιανουαρίου 2018 με έμφαση στην αναβάθμιση, όρους stress tests, δόση 8,5 δισ. έκδοση 7ετούς
Είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard and Poor’s κατά 1 κλίμακα σε Β (ή 2 κλίμακες που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη έως την κλίμακα Β+)
Έξι κρίσιμες ημερομηνίες που περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα, συνεδρίαση EuroWorking Group, πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard and Poor’s, κλείσιμο αξιολόγησης, έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο και όρους stress tests από την EBA παρουσιάζει το bankingnews.

8-9 Ιανουαρίου 2018

Στις 8 με 9 Ιανουαρίου 2018 θα ψηφιστούν με πολυνομοσχέδιο όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση.

11 Ιανουαρίου 2018

Συνεδριάζει το EuroWorking Group όπου θα επικυρώσει την πρόοδο στα προαπαιτούμενα και θα ενημερώσει τους θεσμούς για ότι εκκρεμότητες έχουν απομείνει.

19 Ιανουαρίου 2018

Είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard and Poor’s κατά 1 κλίμακα σε Β (ή 2 κλίμακες που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη έως την κλίμακα Β+)
Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή λίγο πριν τα μεσάνυκτα η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β ή Β+ από Β- δηλαδή κατά 1 ή  2 κλίμακες.
Συνήθως η Standard and Poor’s αναβαθμίζει την Ελλάδα συντηρητικά κατά 1 κλίμακα όταν επέρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τεκμηριώνεται η αναβάθμιση.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα έως Β+ για τους εξής λόγους
1)Την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης
2)Της διάθεσης συνεργασίας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση
3)Των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο
4)Το ράλι που σημειώθηκε στα ομόλογα έδειξε ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για τον ελληνικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η μείωση του spread στις 210 μονάδες βάσης έναντι της Πορτογαλίας.
5)Δεν διαφαίνεται πολιτική αποσταθεροποίηση
6)Θα διατυπωθεί ωστόσο προβληματισμός για δύο ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Μετά από την Standard and Poor’s θα ακολουθήσει η Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.

22 Ιανουαρίου 2018

Θα επικυρωθεί στο Eurogroup το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και θα οριστικοποιηθεί η δόση που αναμένεται μεταξύ 7,5 με 8,5 δισεκ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα Μαρτίου 2018.

23 Ιανουαρίου 2018

Θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για έκδοση 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο στο 3,6%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες ο ΟΔΔΗΧ προέβη στην πρώτη από το 2014 δημοπρασία 5ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,625%.
Εφόσον το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 3,6% στο 7ετές θα είναι 1% χαμηλότερο σε σχέση με το 5ετές εξέλιξη τουλάχιστον θεαματική τηρουμένων των αναλογιών.
Η επίτευξη επιτοκίων πέριξ του 3,6% στην 7ετία ουσιαστικά θα παρασύρει όλη την καμπύλη αποδόσεων χαμηλότερα αν και όπως έχει αναλυθεί τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα μετά το ξέφρενο ράλι είναι περιορισμένα.

Τέλη Ιανουαρίου 2018

Τέλη Ιανουαρίου 2018 η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τους όρους για το βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο λογαριασμός που θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests θα είναι τέτοιος που η ΕΚΤ θα δώσει πίστωση χρόνου μέχρις ότου βρουν κεφάλαια
1)Για να ενισχύσουν τα αδύναμα capital buffers
2)Να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια
3)Να διαθέτουν κεφάλαια ώστε σταδιακά να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα καλό και ένα κακό σενάριο ενόψει των stress tests.
Το κακό σενάριο είναι στα stress tests του 2018 μια ελληνική τράπεζα να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση εντός του 2018.
Το καλό σενάριο είναι περισσότερες από μια τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου από το 2019.
Η διαδικασία των stress tests ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρχει σαφής σχετικά εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Έχουμε αναλύσει ότι θα προκύψει ζημία 8,5 με 10 δισεκ. η οποία θα προέλθει ως εξής
-Ζημία 5 με 5,5 δισεκ. από το IFRs 9 σε παρούσες αξίες καθώς το IFRs9 έχει 5ετή περίοδο απόσβεσης.
-Ζημία από 600 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ από το TAR από την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
-Ζημία από το stress tests 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά το εύρος της ζημίας κινείται μεταξύ 8,5 με 10 δισεκ. αλλά με το IFRs 9 με 5ετή περίοδο απόσβεσης.
Το βασικό σενάριο της κατάληξης όλου αυτού του μείγματος ελέγχων θα είναι μια διετή περίοδος που θα δοθεί από την ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες προς το 2019 να λάβουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης