Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βγαίνουμε από τα μνημόνια (;) με την επενδυτική κοινότητα σε «κώμα»

Βγαίνουμε από τα μνημόνια (;) με την επενδυτική κοινότητα σε «κώμα»
Για το χρηματιστήριο μπορεί να είναι μία καλή χρονιά όπως ήταν και του 2017, αλλά η ουσία είναι πως μετά από πολλά χρόνια κρίσης, το χρηματιστήριο θυμίζει καμένη γη
Το 2018 σύμφωνα με την κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος των μνημονίων και των ταπεινώσεων με την κοινωνία όρθια.
Η επιστροφή στην κανονικότητα πάντως δεν σημαίνει τέλος της φοροεπιδρομής και της μείωσης εισοδήματος.
Μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος μνημονιακός, αν και πολλοί διαφωνούν, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε ελαφρύνσεις προκειμένου να πεισθούν όσοι έχουν απολέσει μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους ή που κάθε μήνα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα κρατικά έσοδα.
Για το χρηματιστήριο μπορεί να είναι μία καλή χρονιά όπως ήταν και του 2017, αλλά η ουσία είναι πως μετά από πολλά χρόνια κρίσης, το χρηματιστήριο θυμίζει καμένη γη.
Από τη μία το επάγγελμα του «χρηματιστή» το ασκούν πλέον ελάχιστοι, ενώ από την άλλη οι επενδυτές έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η διάλυση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων στα χρόνια των μνημονίων είναι τρομακτική και ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή έφερε ως αποτέλεσμα και τη μείωση του αριθμού των χρηματιστηριακών εταιρειών και όσων εργάζονται σε αυτές.
Στα τέλη του 2010 υπήρχαν 74 χρηματιστηριακές εταιρείες και ήδη είχαν καταγραφεί συγχωνεύσει και σημαντικές περικοπές στα κόστη.
Όπως δείχνουν όμως τα τελευταία στοιχεία, η μείωση των χρηματιστηριακών τότε ήταν απλά η αρχή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός περιορίστηκε περαιτέρω και πλέον δεν ξεπερνούν τις 50 με αρκετές από αυτές να είναι remote members, να λειτουργούν δηλαδή από το εξωτερικό.
Στις αρχές του 2010 τα χαρτοφυλάκια με αξία έως 3.000 ευρώ αποτελούσαν το 49% του συνόλου των χαρτοφυλακίων και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 83%.
Έως 9.000 ευρώ αξία χαρτοφυλακίου είχε τότε το 16,6% των επενδυτών και σήμερα αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 8%.
Πάνω από 500.000 ευρώ διέθεταν το 2,8% των επενδυτών και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 0,55%.
Τον Ιανουάριο του 2010 ανά συνεδρίαση συμμετείχαν περίπου 10 χιλιάδες επενδυτές και σήμερα συμμετέχουν μόλις 710.
Ελάχιστοι λοιπόν έχουν απολαύσει σήμερα τη βελτίωση των αποτιμήσεων και ελάχιστοι θα δουν περαιτέρω βελτίωση.
Μεγάλο ζητούμενο είναι η αύξηση των επενδυτών προκειμένου να βελτιωθούν και τα νούμερα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ και να αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης