Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Google προστάτεψε 15,9 δισ. ευρώ από φόρους μέσω εταιρείας στις Βερμούδες

Η Google προστάτεψε 15,9 δισ. ευρώ από φόρους μέσω εταιρείας στις Βερμούδες
Η Google Ireland συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών εσόδων από διαφημίσεις της εταιρείας
Η Alphabet ιδιοκτήτρια της Google μετέφερε 15,9 δισ. ευρώ σε εταιρία στις Βερμούδες το 2016, εξοικονομώντας τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ σε φόρους εκείνο το έτος, σύμφωνα με ρυθμιστικές αρχές στην Ολλανδία.
Η Google χρησιμοποιεί δύο δομές, γνωστές ως καθεστώς «διπλό ιρλανδικό» και «ολλανδικό σάντουιτς», για να προστατεύσει τα κέρδη ανά τον κόσμο από τη φορολογία.
Η κίνηση περιλαμβάνει τη μετατόπιση εσόδων από μια θυγατρική της Ιρλανδίας σε ολλανδική εταιρεία χωρίς εργαζόμενους και στη συνέχεια, σε θυρίδα των Βερμούδων που ανήκει σε άλλη εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία.
Το χρηματικό ποσό που διέθεσε η Google μέσω αυτής της κίνησης το 2016 ήταν 7% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία από το ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2017, τα οποία τέθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2017.
Τα νέα των φακέλων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
"Πληρώνουμε όλους τους οφειλόμενους φόρους και τηρούμε τους φορολογικούς νόμους σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε σε όλο τον κόσμο", ανέφερε εκπρόσωπος της Google σε δήλωση.
"Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος στο διαδίκτυο".
Η Google βρίσκεται υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο επειδή δεν πληρώνει αρκετούς φόρους.
Το 2017, η εταιρεία απαλλάχθηκε από γαλλικό φόρο στη Γαλλία ύψους 1,12 δισ. ευρώ, αφού ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι η ιρλανδική θυγατρική της, η οποία εισπράττει έσοδα για διαφημίσεις που η εταιρεία πουλάει στη Γαλλία, δεν είχε μόνιμη βάση στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τρόπους για να εισπράττει από τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν παρόμοια φορολογικά καταφύγια, περισσότερα χρήματα.
Η ιρλανδική κυβέρνηση με νομοσχέδιο «έκλεισε»το φορολογικό κενό που επέτρεπε το φορολογικό καθεστώς «διπλό ιρλανδικό» το 2015.
Ωστόσο, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη τη δομή μπορούν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Google το 2016 παγκοσμίως ήταν 19,3%, η οποία κατάφερε εν μέρει να μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους της, στην επιχείρηση που εδρεύει στις Βερμούδες.
Το σύνολο των κερδών που η Google κρατούσε στο εξωτερικό, απαλλαγμένο από τη φορολογία, ήταν 60,7 δισ. δολάρια στα τέλη του 2016,
Ο φορολογικός νόμος των ΗΠΑ που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα θα δώσει κίνητρο στις εταιρείες όπως η Google να επαναπατρίσουν ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, προσφέροντάς τους ένα εφάπαξ φορολογικό συντελεστή 15,5%.
Μετά από αυτό, τα έσοδα από το εξωτερικό θα φορολογούνται στο 10,5%, αν και οι εταιρείες μπορούν να αφαιρέσουν εξωτερικές φορολογικές υποχρεώσεις από αυτό το ποσό.
Η Google Ireland συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών εσόδων από διαφημίσεις της εταιρείας και στη συνέχεια μεταφέρει αυτά τα χρήματα στην ολλανδική θυγατρική Google Netherlands Holdings BV.
Μια θυγατρική της Google στη Σιγκαπούρη που συγκεντρώνει τα περισσότερα έσοδα της εταιρείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κάνει το ίδιο.
Στη συνέχεια, η ολλανδική εταιρεία μεταφέρει τα χρήματα αυτά στην Google Ireland Holdings Unlimited, η οποία έχει το δικαίωμα να χορηγήσει άδεια στην πνευματική ιδιοκτησία της εκτός των ΗΠΑ.
Η εταιρεία αυτή εδρεύει στις Βερμούδες, η οποία δεν έχει εταιρικό φόρο εισοδήματος.
Η χρήση των δύο ιρλανδικών εταιρειών είναι αυτή που δίνει στη δομή το «διπλό ιρλανδικό» καθεστώς και η χρήση της ολλανδικής θυγατρικής ως αγωγού μεταξύ των δύο ιρλανδικών εταιρειών είναι το αποκαλούμενο «ολλανδικό σάντουιτς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης