Τελευταία Νέα
Διεθνή

Express: Οριακή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει

Express: Οριακή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει
Η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη – Ποια τα λάθη της Ευρωζώνης
Την άποψη ότι η ελληνική οικονομία αν και εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης δεν έχει ακόμη ξεφύγει του ενδεχόμενου ύφεσης, εκφράζει ο Ιωάννης Οικονόμου, καθηγητής Οικονομικών στο Henley Business School, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Express.
Προσθέτει, όμως, ότι και η Ευρωζώνη έχει κάνει πολλά λάθη στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την ελληνική κρίση χρέους, τα οποία, πέραν των προβλημάτων που προκάλεσαν στην οικονομία της Ελλάδας, δυσχέραναν και την άποψη που έχουν οι πολίτες της Ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας σε χώρες που έχουν ανάγκη.
«Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης με ήπια ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό και πτώση της ανεργίας.
Τώρα είναι περί του 21,8% από σχεδόν 28% που ήταν το 2013.
Ο τουρισμός, ο σημαντικότερος τομέας για τη χώρα, έχει ανακάμψει, με σχεδόν 30 εκατ. τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα το 2017 και περισσότερους να αναμένονται το 2018», τονίζει ο κ. Οικονόμου.
Όμως σπεύδει να προσθέσει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι να είναι κάποιος επιφυλακτικός με την Ελλάδα καθώς και στο παρελθόν φάνηκε ότι ξεπέρασε την κρίση, αλλά τελικά διέψευσε τους πάντες.
«Την προηγούμενη φορά που είπα ότι τα χειρότερα τελείωσαν για την Ελλάδα ήταν στο τέλος του 2014.
Μία σειρά από σημαντικά στρατηγικά λάθη και καταστροφικές τακτικές διαπραγμάτευσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση με έβγαλαν ψεύτη.
Όμως ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του μοιάζει να έχουν μάθει από τα λάθη τους αναφορικά με αυτό το ζήτημα.
Ως εκ τούτου το λέω εκ νέου (σ.σ.: ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει) και ελπίζω να μην βγω λανθασμένος για δεύτερη φορά», τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Ο ρόλος της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η Ευρωζώνη έχει διαδραματίσει τόσο θετικό όσο και αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα.
«Με δεδομένη την κακοδιαχείριση για πολλά χρόνια των προϋπολογισμών της χώρας, της διαφοράς, των υπερβολικών δαπανών, της έλλειψης πρωτοπορίας και παραγωγικότητας και κυρίως της ύπαρξης ενός δυσλειτουργικού δημόσιου τομέα η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να επιβάλει: α. μία σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και β. μία πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Η άποψή μου είναι ότι, σε γενικές γραμμές, οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η λιτότητα ήταν υπερβολική, με στόχο να επιτευχθούν εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι το οποίο οδηγεί σε ασφυξία την κυβέρνηση και της αφαιρεί την ικανότητα να προσφέρει κίνητρα για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς και να παράσχει στήριξη στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο έχει αυξηθεί εξαιτίας και της κρίσης».
Πάντως ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά λάθη στην Ελλάδα.
«Σε γενικές γραμμές η Ευρωζώνη βοήθησε περισσότερο παρά έβλαψε την Ελλάδα.
Αλλά έκανε και λάθη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτό που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι είναι ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές αυτή τη στιγμή, με στόχο να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, θα κληθεί να πληρώσει επιτόκια τριπλάσια από αυτά που πληρώνει η Βρετανία και 10πλάσια από αυτά που πληρώνει η Γερμανία.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι δαπάνες για πληρωμή τόκων σε ετήσια βάση.
Και σίγουρα η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία νέα χρεοκοπία.
Αυτό θα την οδηγούσε σε οικονομική απομόνωση.
Ταυτόχρονα θα την οδηγούσε σε ύφεση για δεύτερη φορά ή μάλλον για τρίτη, εάν συνυπολογίσουμε ότι υπήρξε και η ανάκαμψη του 2014», τονίζει ο οικονομολόγος.
Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Οικονόμου, μετά την ελληνική κρίση έχει αλλάξει η σχέση των πολιτών με την Ευρωζώνη, όχι σε πολιτικό επίπεδο αλλά στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν.
«Αρκετοί Γερμανοί φορολογούμενοι αισθάνονται ότι κλήθηκαν να σώσουν ένα έθνος το οποίο δεν ήταν παραγωγικό (σε γενικές γραμμές ορθή άποψη) και οι πολίτες του ήταν τεμπέληδες (απόλυτα λανθασμένη άποψη) και ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία δουλειά να βοηθήσουν.
Πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι οι συμφωνίες θα οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος δεν θα οδηγήσει πουθενά.
Θεωρούν ότι η χώρα έχει χάσει τη δημοσιονομική και πολιτική της αυτονομία και την ικανότητα να ξοδεύει τα έσοδά της όπως αυτή επιθυμεί (σε γενικές γραμμές σωστή άποψη) και ως εκ τούτου οι δανειστές απλά θα γίνουν πιο πλούσιοι από τους τόκους των δανείων και ότι θα αγοράσουν τσάμπα τα καλύτερα κομμάτια της Ελλάδας (σε γενικές γραμμές λανθασμένη άποψη).
Αυτό οδήγησε σε αμοιβαία απώλεια της εμπιστοσύνης και σε απώλεια της ικανότητας ένας Έλληνας να θεωρεί τον εαυτό του Ευρωπαίο πολίτη», εκτιμά ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό υπάρχει, όντως, μία «χαμένη γενιά» στην Ελλάδα, οι πολίτες που είναι από 20 έως 30+ ετών.
«Δεν νομίζω ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν προς το καλύτερο για τους νέους Έλληνες μέσα στα επόμενα 5 ή 6 χρόνια και πιθανώς περισσότερο», καταλήγει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης