Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Το παιχνίδι «μουσικών καρεκλών» αρχίζει στην ΕΕ - «Ανοίγουν» πολλές υψηλόβαθμες θέσεις

ING: Το παιχνίδι «μουσικών καρεκλών» αρχίζει στην ΕΕ - «Ανοίγουν» πολλές υψηλόβαθμες θέσεις
Έως το τέλος του 2019, θα «ανοίξουν» πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΚΤ 
Για παιχνίδι μουσικών καρεκλών στην ΕΕ κάνει λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, αναφερόμενος στο ότι κατά τα επόμενα χρόνια «χηρεύουν» πολλές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
«Ένα μεγάλο παιχνίδι μουσικών καρεκλών αναμένεται να διεξαχθεί τα επόμενα δύο χρόνια καθώς πολλές υψηλόβαθμες θέσεις ''ανοίγουν'' στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που θα προκύψει στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχει συνέπειες στο πως θα προχωρήσει η ΕΚΤ όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής της» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2019, λήγει η θητεία των πέντε εκ των επτά ανώτερων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Διάδοχος του Draghi ο Γερμανός Weidmann; Που θα κριθεί η επιλογή του νέου διοικητή της ΕΚΤ

Σε διετή περίοδο αλλαγών στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανα, εισέρχεται η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να κορυφωθεί με την επιλογή του διαδόχου του προέδρου Mario Draghi.
Μέχρι το τέλος του 2019, λήγει η θητεία των πέντε εκ των επτά ανώτερων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων.
Η ίδια η ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο θα διαδραματίσει, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο.
Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Vitor Constancio.
Η Ισπανία ήταν η πρώτη που έκανε κίνηση για τη διαδοχή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
Μετά από πενταετή απουσία από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο σχεδιάζει και εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική, ο πρωθυπουργός Μariano Rajoy δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προτείνει έναν υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον 74χρονο Πορτογάλο Vitro Constancio.
Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης, ο 57χρονος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με την άρνηση των Ευρωπαίων.
Σημειώνεται ότι στην 20ετή ιστορία του Εκτελεστικού Συμβουλίου, δεν έχει μετακινηθεί κανείς εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, εκτός από την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Joerg Asmussen το 2012.
Σύμφωνα με το Bloomberg ως διάδοχος του Draghi προαλείφεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ωστόσο η επιλογή ενός Γερμανού εμπεριέχει κινδύνους αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ως πιθανοί υποψήφιοι εμφανίζονται επίσης οι Francois Villeroy de Galhau (διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), Christine Lagarde (ΔΝΤ), Sharon Donnery και Philip Lane (Ιρλανδία).
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, ο πραγματισμός και τα οικονομικά στοιχεία θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίζουν την πολιτική της ΕΚΤ.
H επιλογή των υποψηφίων για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, θα πραγματοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου και έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν καταλήξει σε έναν ή περισσότερους τελικούς υποψήφιους.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ηγέτες της ΕΕ θα επιβεβαιώσουν τον διορισμό τους.
Η επιλογή του νέου αντιπροέδρου θα αποτελέσει μόνο την αρχή, καθώς έως τα τέλη του 2019 θα πρέπει να αντικατασταθεί ο διοικητής Mario Draghi, o επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet, η επικεφαλής market operations Benoit Coeure και η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης