Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναβαθμίζεται σε Β η Ελλάδα από την Standard and Poor’s 19/1 και στις 23/1 η νέα δημοπρασία 7ετούς στο 3,5%

Αναβαθμίζεται σε Β η Ελλάδα από την Standard and Poor’s 19/1 και στις 23/1 η νέα δημοπρασία 7ετούς στο 3,5%
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 ή 2 κλίμακες – οι 2 κλίμακες θα είναι σημαντική έκπληξη – σε Β ή  Β+ θα προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου
Η προετοιμασία για την έκδοση 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ξεκινήσει και με βάση ενδείξεις πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 23 Ιανουαρίου 2018 αμέσως μετά το Eurogroup στις 22/1/2018 οπότε και θα κλείσει η 3η αξιολόγηση.
Στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να εκμεταλλευτεί το πολύ βελτιωμένο – σε βαθμό υπερβολής – κλίμα στα ελληνικά ομόλογα.
Το διάστημα 19 Ιανουαρίου με 23 Ιανουαρίου 2018 αναμένεται η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο για 3 λόγους ή για 3 πιθανούς λόγους
1)Στις 19 Ιανουαρίου 2018 είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard and Poor’s κατά 1 κλίμακα στην κατηγορία Β ή 2 κλίμακες που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη έως την κλίμακα Β+
2)Στις 22 Ιανουαρίου 2018 θα επικυρωθεί στο Eurogroup το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και θα οριστικοποιηθεί η δόση που αναμένεται μεταξύ 6,5 με 7,5 δισεκ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα Μαρτίου 2018.
3)Στις 23 Ιανουαρίου 2018 θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για έκδοση 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο στο 3,5% με 3,6%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες ο ΟΔΔΗΧ προέβη στην πρώτη από το 2014 δημοπρασία 5ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,625%.
Εφόσον το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 3,5% με 3,6% στο 7ετές θα είναι 1% χαμηλότερο σε σχέση με το 5ετές εξέλιξη τουλάχιστον θεαματική τηρουμένων των αναλογιών.
Η επίτευξη επιτοκίων πέριξ του 3,5-3,6% στην 7ετία ουσιαστικά θα παρασύρει όλη την καμπύλη αποδόσεων χαμηλότερα αν και όπως έχει αναλυθεί τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα μετά το ξέφρενο ράλι είναι περιορισμένα.

Η ουσιώδης αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 ή 2 κλίμακες – οι 2 κλίμακες θα είναι σημαντική έκπληξη – σε Β ή  Β+ θα προχωρήσει σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η Fitch τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή λίγο πριν τα μεσάνυκτα η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β ή Β+ από Β- δηλαδή κατά 1 ή  2 κλίμακες.
Συνήθως η Standard and Poor’s αναβαθμίζει την Ελλάδα συντηρητικά κατά 1 κλίμακα όταν επέρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τεκμηριώνεται η αναβάθμιση.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα έως Β+ για τους εξής λόγους
1)Την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης
2)Της διάθεσης συνεργασίας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση
3)Των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο
4)Το ράλι που σημειώθηκε στα ομόλογα έδειξε ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για τον ελληνικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η μείωση του spread στις 210 μονάδες βάσης έναντι της Πορτογαλίας.
5)Δεν διαφαίνεται πολιτική αποσταθεροποίηση
6)Θα διατυπωθεί ωστόσο προβληματισμός για δύο ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Μετά από την Standard and Poor’s θα ακολουθήσει η Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση ενδείξεις και η Fitch θα αναβαθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στην κλίμακα Β+ ώστε να μειωθεί η διαφορά στις 5 βαθμίδες από την Πορτογαλία έναντι 7 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
Μόνο η Moody’s έχει μείνει πολύ πίσω στην βαθμολογία της Ελλάδος καθώς την κατατάσσει στην κλίμακα Caa2 και ήδη απέχει 2 κλίμακες από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνει η νέα αναβάθμιση που επίκειται;

Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης θα δώσει μια ακόμη μικρή ώθηση στα ελληνικά ομόλογα όμως το κυριότερο θα συντηρήσει στα υψηλά 10ετίας τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ή και υψηλότερα όπως είναι η τάση και αντίστοιχα χαμηλότερα οι αποδόσεις αυτό σημαίνει… ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και το χρηματιστήριο.
To χρηματιστήριο τελεί υπό μια ομηρία η οποία θα δούμε τι τροπή θα πάρει τέλη Ιανουαρίου 2018 οπότε και θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests των τραπεζών.
Με βάση την μεθοδολογία θα δούμε δυνητικά ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ζημίες στις τράπεζες.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι stress tests, IFRs9 και TAR θα αναδείξουν σε παρούσες τιμές μια κεφαλαιακή ζημία 8,5 με 10,5 δισεκ. ευρώ ουσιαστικά μηδενίζοντας το capital buffer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης