Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ο πετρελαϊκός κλάδος θα επικεντρωθεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2018

tags :
Moody's: Ο πετρελαϊκός κλάδος θα επικεντρωθεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2018
Σε ελαφρώς βιώσιμα επίπεδα οι τιμές πετρελαίου το 2018, σύμφωνα με τη Moody's
Οι εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου θα επικεντρωθούν σε στοχευμένες επενδύσεις και εξαγορές/συγχωνεύσεις (M&A) κατά το επόμενο έτος, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως σημειώνεται, οι M&A θα είναι στρατηγικές και θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών σε όλη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2018, μετά τις εξαγορές τακτικών περιουσιακών στοιχείων, εκποιήσεις και ανταλλαγές που έλαβαν χώρα το 2017.
Οι περισσότερες συγχωνεύσεις θα αφορούν στον τομέα Εξερεύνησης & Παραγωγής.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2040, με κορύφωση το 2030.
Παράλληλα, οι κύριες πετρελαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες εναλλακτικής ενέργειας κατά το 2018.
Σε χθεσινή (2/1/2018) της έκθεση, ο οίκος ανέφερε πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα 40-60 δολ. το βαρέλι το 2018, παρά τη διεύρυνση των περικοπών παραγωγής του Ο.Π.Ε.Κ. μέχρι το τέλος του έτους.
Οι υψηλότερες τιμές εντός ή πάνω από αυτό το εύρος θα συνοδευτούν από μια αύξηση της προσφοράς, καθώς οι χώρες θα μειώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις ποσοστώσεις παραγωγής, και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, οι άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. θα περιορίσουν τις τιμές, ακόμη και αν η ζήτηση αυξηθεί.
«Οι πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή, βοήθησαν να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου στα τέλη του 2017», ανέφερε ο Terry Marshall της Moody's.
«Ωστόσο, ακόμα και με αυτούς τους παράγοντες που προσφέρουν ώθηση, οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν εντός του εύρους και ενδεχομένως ασταθείς, λόγω του συνδυασμού της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, των μειωμένων αλλά σημαντικών παγκόσμιων προμηθειών και της ενδεχόμενης μη συμμόρφωσης με τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή - ειδικότερα εάν η αύξηση της ζήτησης είναι πιο χλιαρή», πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαϊκών υπηρεσιών, εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει την ανάκαμψή της από την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2018, αν και η ευρωστία του κλάδου θα παραμείνει αδύναμη.
Η υψηλότερη εκμετάλλευση του εξοπλισμού θα συμβάλει στη βελτίωση των τιμών, αλλά η προσφορά θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τη ζήτηση μόνο αργότερα μέσα στο έτος, καθώς θα μειώνεται η σημερινή υπερπροσφορά.
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν συνεχείς πιέσεις από τους πελάτες, τα έξοδα επανενεργοποίησης και αναβάθμισης και το υψηλότερο κόστος εργασίας, αναφέρεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης