Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πωλήσεις «ασημικών» των εισηγμένων, οι μεγάλοι κερδισμένοι και πως τις αξιολογεί η αγορά

tags :
Οι πωλήσεις «ασημικών» των εισηγμένων, οι μεγάλοι κερδισμένοι και πως τις αξιολογεί η αγορά
Η απομόχλευση των ισολογισμών και ο κίνδυνος της σημαντικής συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εισηγμένων
Με σκεπτικισμό βλέπει η αγορά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των εισηγμένων εταιρειών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Όπως τονίζουν, στελέχη της αγοράς, τις αξιολογούν ανά περίπτωση, καθώς η μία πώληση περιουσιακού στοιχείου από την άλλη έχει μεγάλη διαφορά.
Η εκάστοτε πώληση έχει θετικό από τη μία πλευρά τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, αλλά από την άλλη πρέπει να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα έχει στον ισολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση σχολιάζουν με νόημα πως οι πωλήσεις πρέπει να γίνονται στο φως και να συνοδεύονται με εισροή κεφαλαίου στη μητρική εταιρεία.
Η πώληση παράδειγμα ενός οικοπέδου, που έγινε πριν από μήνες στην Καράτζης, δεν φέρνει μείωση τζίρου, αλλά αντιθέτως ενισχύει τη θέση της εταιρείας, καθώς το ακίνητο δεν έφερνε έσοδα και δεν είχε γίνει κάποια εκμετάλλευση.
Από την άλλη αν πουληθεί συμμετοχή που αφορά το λεγόμενο core business, ήτοι τη βασική δραστηριότητα της επιχείρησης, θα επηρεαστούν σημαντικά πωλήσεις και κέρδη, ενώ θα μειωθεί ο δανεισμός.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί το τι μένει στην εταιρεία.
Κάποια στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως μεγάλες κερδισμένες, σε όλες τις περιπτώσεις,  είναι οι τράπεζες, αφού εξασφαλίζουν ρευστότητα μέσω είσπραξης δανείων όπως στην περίπτωση της Dionic ή κάποιων ναυτιλιακών εταιρειών που προχωρούν σε πωλήσεις καραβιών.
Ένα άλλο θέμα που θέτουν κάποια στελέχη της αγοράς είναι η χρονική περίοδος.
Αναφέρουν πως οι πωλήσεις τέτοιων περιουσιακών στοιχείων σαν της Dionic σε μία περίοδο που εκτιμάται ότι η Ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση και μπαίνει σε ανάπτυξη θα στοιχίσει σε τζίρο και ίσως σε απώλεια αξίας σε σύγκριση με το αν η πώληση γινόταν στο μέλλον με καλύτερες πωλήσεις και κέρδη.
Στην περίπτωση της Dionic, η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι μάλλον μονόδρομος, αφού η λογιστική κατάσταση δείχνει αρνητική καθαρή θέση στο εξάμηνο 10,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και τραπεζικές υποχρεώσεις 62 εκατ. ευρώ.
Το μέσο επιτόκιο δανεισμού ήταν 8,7% και αν μειωνόταν ή αυξανόταν κατά μία μονάδα το επιτόκιο το όφελος ή η ζημιά είναι σημαντική και κοντά στο 0,5 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος είχε μεγάλες ζημιές και μείωση στον τζίρο στο εξάμηνο, αλλά το σημαντικό πρόβλημα είναι η μη είσπραξη απαιτήσεων που στο σύνολο στο εξάμηνο ήταν στα 39,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν απαιτήσεις από πελάτες σε καθυστέρηση για τις οποίες έχουν γίνει μεγάλες απομειώσεις.
Εν κατακλείδι η πώληση θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση δανεισμού και επομένως έξοδα τόκων, να οδηγεί σε ρύθμιση των υπόλοιπων δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο, άρα και βελτιωμένες προοπτικές για καλύτερη πορεία των κερδών και φυσικά να εξασφαλίζεται η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις μικρότερες απώλειες σε τζίρο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης