Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φιάσκο: Με μετοχές που δεν της ανήκουν η Euromedica συγκαλεί Γενική Συνέλευση στο ΙΑΣΩ

Φιάσκο: Με μετοχές που δεν της ανήκουν η Euromedica συγκαλεί Γενική Συνέλευση στο ΙΑΣΩ
Την ώρα που οι τράπεζες μεταβιβάζουν μαζί με τα δάνεια της Euromedica και 8.725.525 ενεχυριασμένες μετοχές της Ιασώ , η εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου έχει προκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στην Ιασώ !
Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει στις 22 Ιανουαρίου 2018 ...η Ιασώ, προκειμένου να ενημερώσει τους μετόχους της, για τη συμφωνία πώλησης του 97,2% της Ιασώ General σε εταιρεία ειδικού σκοπού, που ελέγχεται από την CVC Capital Partners.
Η έκτακτη γενική συνέλευση προκλήθηκε, κατόπιν αιτήματος μετόχων μειοψηφίας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Euromedica, η οποία κατέχει 8.725.525 μετοχές της Ιασώ, που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της μαιευτικής κλινικής Ιασώ, η οποία αποτελεί τη μητρική του ομώνυμου ομίλου.
Πρόκειται θεωρητικά για εύλογη κίνηση.
Η Euromedica, ως ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας, ζητά ενημέρωση για τους όρους της συμφωνίας πώλησης του 97,2% της Iaso General.
Πρακτικά, όμως, εγείρεται σειρά ερωτημάτων για τη δυνατότητα της Euromedica να δεσμεύσει τις μετοχές Ιασώ και να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση.
Το σύνολο των μετοχών Ιασώ, που κατέχει η Euromedica, είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες έναντι δανείων που έχει λάβει.
Μέρος των παραπάνω δανείων, όμως, πρόκειται να μεταβιβαστούν στην Farallon Capital, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό, που έτρεξε για λογαριασμό των συστημικών τραπεζών η Deutsche Bank.
Μαζί με τις δανειακές απαιτήσεις οι τράπεζες μεταβιβάζουν και τις εξασφαλίσεις που διαθέτουν.
Επομένως και  το μεγαλύτερο μέρος από τις ενεχυριασμένες μετοχές Ιασώ, που κατέχει η Euromedica.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 22 Ιανουαρίου, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Euromedica μπορεί να δεσμεύσει στην συνέλευση το σύνολο ή έστω μέρος των μετοχών Ιασώ και να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου;
Πριν τη μεταβίβαση των δανείων οι Alpha, Eurobank και Εθνική ( σ.σ οι τρεις τράπεζες που μεταβιβάζουν τις απαιτήσεις τους στην Farallon) θα πρέπει να καταγγείλουν τις συμβάσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η Euromedica δεν μπορεί να ασκήσει δικαιώματα ψήφου που αναλογούν στις μετοχές Ιασώ, καθώς οι τελευταίες περιέρχονται στις τράπεζες και εν συνεχεία στη Farallon.
Ακόμη και αν δεν καταγγελθούν τα δάνεια ως τις 22 Ιανουαρίου θα πρέπει η Euromedica να συνεννοηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες της για να μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου, προεργασία που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει γίνει.
Επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο η μεν Euromedica να προκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στο Ιασώ, στην οποία ενδέχεται να μην μπορέσει να παραστεί.
Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με φιάσκο καθώς η Euromedica αποτελεί με απόσταση το μεγαλύτερο μέτοχο από όσους αιτήθηκαν έκτακτη γενική συνέλευση.
Αν δεν βρεθεί φόρμουλα με την Farallon και την Πειραιώς ώστε η Euromedica να παραστεί στη γενική συνέλευση, ενδέχεται οι αιτούντες να μην συγκεντρώσουν τελικά ούτε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης μαιευτικής κλινικής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης