Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμο το 2018 για το Μεξικό - Προεδρικές εκλογές και παραγωγή πετρελαίου στο επίκεντρο

tags :
Κρίσιμο το 2018 για το Μεξικό - Προεδρικές εκλογές και παραγωγή πετρελαίου στο επίκεντρο
Κρίσιμο το 2018 για το Μεξικό - Προεδρικές εκλογές και παραγωγή πετρελαίου στο επίκεντρο
Ο μετασχηματισμός του Μεξικού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα είναι σαν παραμύθι.
Η χώρα μετατράπηκε από μια δικτατορία, η οποία ήταν έρμαιο στις ορέξεις των Μεγάλων Δυνάμεων, σε μια ευημερούσα και μοντέρνα δημοκρατική σοσιαλιστική χώρα με μια πλούσια μέση τάξη και με λιγότερη απόλυτη φτώχεια από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 3 Νοεμβρίου 2017  η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία, Petróleos Mexicanos (Pemex), έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.
Η Pemex ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στο Μεξικό τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Enrique Peña Nieto, έκανε αυτή την ανακοίνωση μαζί με τον υπουργό ενέργειας, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pemex, καθώς και με μια σειρά άλλων κυβερνητικών στελεχών στο διυλιστήριο Tula του Veracruz.
Είπε με περηφάνια ότι η Pemex πραγματοποίησε μια ιστορική ανακάλυψη και ότι το κοίτασμα πιστεύεται ότι έχει περίπου 350 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.



Είναι αλήθεια ότι η εύρεση του συγκεκριμένου κοιτάσματος είναι κάτι σημαντικό για το Μεξικό.
Ωστόσο το γεγονός ότι όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού τα 350 εκατ. βαρέλια που εκτιμάται ότι έχει το κοίτασμα είναι αποδεδειγμένα, πιθανά και ενδεχόμενα.
Αυτές είναι τρεις πολύ διαφορετικές κατηγορίες.
Αν ήταν όλα αποδεδειγμένα τα βαρέλια που εκτιμάται ότι έχει το κοίτασμα, τότε οι τράπεζες θα έσπευδαν να χρηματοδοτήσουν τη γεώτρηση.
Αντ 'αυτού, το Μεξικό αναγκάστηκε να ζητήσει τη δημιουργία κοινοπραξίας με κάποια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία και έριξε τις απαιτήσεις του από ένα πλειοψηφικό ποσοστό, στο 49% και τώρα το 40% και ακόμα κανένας αποδέκτης.



Η Pemex δαπάνησε 6 δισ. δολάρια το 2017 προκειμένου να προλάβει την παρακμή της παραγωγής του διυλιστηρίου του Cantarell σε περίπου 325.000 βαρέλια μολυσμένα με άζωτο την ημέρα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάρρευση του πεδίου.
Το έλλειμμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό του Μεξικό, στην πιστοληπτική του ικανότητα και στην συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο (υποχώρησε 25% μόλις αυτή την εβδομάδα).
Το εμπορικό ισοζύγιο του Μεξικού ήταν ελλειμματικό κατά 10,7 δισ. δολάρια τους 11 πρώτους μήνες του 2017, το 50,6% οφείλεται στο εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που εξηγεί γιατί αυτή η ανακάλυψη στο Veracruz ήταν τόσο σημαντική για τον πρόεδρο Peña Nieto.
Νωρίτερα το 2017 έλαβε χώρα μια αποτυχημένη δημοπρασία υπεράκτιων μισθώσεων καθώς καμια πετρελαική εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει προσφορά.



Τα δισεκατομμύρια πέσος που λάμβανε το Μεξικό συνεισέφεραν μέχρι και 40% του προϋπολογισμού του με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται η διάνοιξη δρόμων, κατασκευή  πάρκων και σχολείων και επέτρεπε ακόμα περισσότερες έρευνες για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.
Τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κάτω από το 20% και η απώλεια των κεφαλαίων γίνεται αισθητή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Οι πολίτες έχει χάσουν την εμπιστοσύνη του στην αστυνομία και μόνο το 7% των εγκλημάτων αναφέρονται.
Από αυτά που αναφέρθηκαν, μόνο το 4,46%  των δραστών συλλαμβάνεται και καταδικάζεται.
Η αστυνομία αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να εμποδίσει τη βία από συμμορίες.
"Τα υψηλά επίπεδα βίας που δεν παρατηρούνται εδώ και χρόνια και η ατιμωρησία με την οποία αντιμετωπίζονται τα εγκλήματα θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της μεξικανικής βιομηχανίας οίνου στους Financial Times.
Ο διευθυντής του Εθνικού Συλλόγου Ιδιωτικών Μεταφορών, ο οποίος περιλαμβάνει τους κύριους χρήστες των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν πρόκειται μόνο για ληστείες, αλλά ότι οι εγκληματίες "πωλούν τα προϊόντα αυτά σε παράνομες αγορές κάτω από την τιμή παραγωγής και ανταγωνίζονται τα προϊόντα μας."
Η βία των συμμοριών πληγώνει τον τουρισμό, τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του Μεξικό.
Η άνοδος των τιμών πετρελαίου θα προκαλέσει θανάτωση του τουρισμού, και όχι μόνο στο Μεξικό.
Το αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Μεξικό προχωρά στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων και στην αύξηση των γεωτρήσεων.



Όταν ο πρόεδρος Peña Nieto νίκησε το λαϊκιστή Andres Manuel Lopez Obrador με διαφορά λιγότερη  από 1% στις εκλογές του 2006, τερμάτισε τη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών και των τραπεζιτών, παίρνοντας το μέρος των τραπεζιτών.
Εισήγαγε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τμήματα της Pemex και να τα πουλήσει στον μεγαλύτερο πλειοδότη.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αύξησαν προσωρινά τα κρατικά έσοδα που είχαν αρχίσει να παραπαίουν μετά την κορυφή το 2003 και οδήγησαν σε αύξηση τη δημοτικότητα της Peña Nieto και στη νίκη με 6% διαφορά επί του Lopez Obrador στις εκλογές του 2012.
Το 2018, οι δυο συναντιούνται ξανά με τον Obrador να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο πρόεδρος Peña Nieto έχει γίνει βαθιά αντιδημοφιλής για μια σειρά από σκάνδαλα, την απαξιωμένη έρευνα για τη μαζική δολοφονία 43 διαμαρτυρόμενων φοιτητών, την καταρρέουσα οικονομία, μια χλιαρή αντίδραση σε μεγάλους σεισμούς και τη γενική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις αστυνομικές και άλλες αρχές.
Όταν η κυβέρνηση σταμάτησε να ρυθμίζει τις τιμές λιανικής του πετρελαίου το Μάιο του 2017, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 20% κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.
Ακολούθησαν κλοπή και ταραχές.



Ο πρόεδρος Peña Nieto θέλει μέχρι τις επόμενες εκλογές για να σημειώσει μερικά κέρδη στον ενεργειακό τομέα το 2018 και να επαναφέρει το στοίχημά της για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ωστόσο το 2013, ένα μήνα πριν το κοινοβούλιο του Μεξικού ψηφίσει ως συνταγματικές αλλαγές που άνοιξαν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Μεξικό σε ξένους επενδυτές,  Lopez Obrador έστειλε επιστολές σε δέκα CEO διεθνών εταιρειών πετρελαίου, όπως της ExxonMobil και την Chevron, προειδοποιώντας κατά την υπογραφή νέων συμβάσεων με το  Μεξικό.
Αν οι πρόσφατες αποτυχημένες δημοπρασίες είναι ενδεικτικές, τα στελέχη των εταιριών πετρελαίου μπορούν να διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις όπως ο καθένας.
Γιατί να αγοράσουν ένα πρώην κρατικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να επανεθνικοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα;



Τελικά, οι διαφορές των δύο υποψηφίων για την προεδρία του Μεξικό είναι θέμα βαθμού και όχι κατεύθυνσης.
Οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις του Peña Neto θα αυξήσουν την καθαρή παραγωγή πετρελαίου, επιδιώκοντας επενδύσεις σε μη συμβατικές πηγές.
Ο Obrador θα κάνει το ίδιο, αλλά χωρίς ξένη ιδιοκτησία.
Και οι δύο υποψήφιοι ενεργούν σαν να αγνοούν τη Συμφωνία των Παρισίων και τη νομική δέσμευση που έχει αναλάβει το Μεξικό να αποσυνδέσει την οικονομία της μέχρι το 2050 από τον άνθρακα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης