Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι μηχανές στο φουλ για το πολυνομοσχέδιο με τα 110 προαπαιτούμενα - Πρόβλημα ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Οι μηχανές στο φουλ για το πολυνομοσχέδιο με τα 110 προαπαιτούμενα - Πρόβλημα ο επανυπολογισμός των συντάξεων
Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο
Το μεγάλο αγκάθι του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που θα οδηγήσει σε μειώσεις εντός του 2019 καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.  
Όπως προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει υπογράψει, μέσα στο τρέχον έτος όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται, κύριες και επικουρικές, θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί.
Βέβαια, όπως ενημέρωσε προσφάτως τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση έχει επανυπολογίσει την προσωπική διαφορά για το 80% των 2,6 εκατομμυρίων συντάξεων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι συνταξιούχοι θα δουν στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λαμβάνουν το νέο ποσό σύνταξης αλλά και τις προσωπικές διαφορές που προκύπτουν οπότε θα γνωρίζουν και το ύψος των περικοπών ή των αυξήσεων που θα υπάρξουν από το 2019.
Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, οι προσωπικές διαφορές θα κοπούν το 2019, με μόνο δίχτυ ασφάλειας την πρόβλεψη ότι οι μειώσεις δεν θα ξεπερνούν το 18%.
Ωστόσο, σε κάποιες, λίγες όμως περιπτώσεις, θα καταγραφούν και αυξήσεις (κυρίως σε επίπεδο πολύ χαμηλών συντάξεων στις οποίες θα περικοπεί το ΕΚΑΣ).
Τον επαναυπολογισμό των συντάξεων προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο ενώ όλες οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς θα αποτυπωθούν στο νέο Εφαρμοστικό νόμο που θα πρέπει έχει ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group- υπό τη νέα του ηγεσία- στις 11 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν και όλες οι υπουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.
Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξουν ανατροπές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ.
Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, όπως άλλωστε και η εκταμίευση της δόσης.
Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές -ακόμη και μέσα στον μήνα όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές- με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.
Η τελική απόφαση για την έκδοση νέων ομολόγων -ενδεχομένως 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας προκειμένου να είναι και το επιτόκιο χαμηλότερο- θα εξαρτηθεί και από την πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον μήνα από τους οίκους αξιολόγησης.
Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη χώρας από τη Standard and Poor’s.
Εάν τελικώς επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, καθώς θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία με πρώτη και σημαντικότερη την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που θα επιτρέψει την νέα έξοδο στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια.
Το σημαντικότερο όμως για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τον προσδιορισμό των τελευταίων 82 προαπαιτούμενων που μας χωρίζουν από την έξοδο από το μνημόνιο, θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης