Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

EBZ: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων, στο επίκεντρο οι μειώσεις μισθών - Δεν πωλούνται οι θυγατρικές στη Σερβία

tags :
EBZ: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων, στο επίκεντρο οι μειώσεις μισθών - Δεν πωλούνται οι θυγατρικές στη Σερβία
EBZ: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων - Παραμένει των θέμα των μειώσεων των μισθών - Δεν πωλούνται οι θυγατρικές στη Σερβία
Ραντεβού ξανά στο τέλος Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση η διοίκηση της ΕΒΖ με τους εργαζόμενους προκειμένου να τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης για τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας, που προβλέπει μειώσεις μισθών, όχι όμως και απολύσεις.
Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της χθεσινής (3/1) συνάντησης του προέδρου Παναγιώτη Αλεξάκη και του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Καραχάλιου της ΕΒΖ με εκπροσώπους των εργαζομένων διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, αλλά άφησαν ανοιχτό το θέμα μειώσεων των μισθών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε πολύ καλύτερο κλίμα από αυτό που ανέμεναν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι την περασμένη εμβδομάδα έλαβαν μία επιστολή στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία αναζητεί λύσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αποφυγή απολύσεων, έχοντας τη βούληση να προκρίνει τυχόν λύσεις που θα αποτελούν προϊόν συναίνεσης με τους εργαζόμενούς της, σε διαφορετική, δε, περίπτωση, προτίθεται να εισαγάγει, σύστημα διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας, αντί απολύσεων».
Στην επιστολή που πήραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα χέρια τους, περιγράφει την δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, αναφέροντας τα εξής:
Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ,. το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017.
Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

Δεν πωλούνται οι θυγατρικές στη Σερβία

Εκείνο που επίσης ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή συνάντηση είναι ότι δεν τίθεται κανένα θέμα πώλησης των θυφατρικών στη Σερβία.
Πληροφορίες αναφέρουν, όπως έχει γράψει ήδη το bankingnews.gr ότι η ΕΒΖ έχει επαφές με τον αυστριακό Όμιλο Agrana προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία για την αγορά της Σερβίας και όχι μόνο.
Ο Όμιλος Agrana είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως με 8.600 υπαλλήλους και έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Η Agrana είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Βιέννης από το 1991.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε γτρεις τομείς, τη ζάχαρη, το άμυλο και τα φρούτα.
Στον τομέα της ζάχαρης, η Agrana είναι γνωστή παγκοσίως με τη μάρκα Wiener Zucker και αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Είναι δε, ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς φρούτων για γιαούρτια και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συμπυκνωμάτων χυμών φρούτων στην Ευρώπη
Οι συζητήσεις με τον αυστριακό Όμιλο προέκυψε μετά το ναυάγιο της πώλησης των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία στον επιχειρηματία Κόστιτς.
Το τίμημα που έδωσε ο επιχειρηματίας για τα δυο εργοστάσια (περί τα 60 εκατ. Ευρώ) θεωρήθηκε χαμηλό, καθώς μόνο φέτος τα κέρδη των εργοστασίων θα φτάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης