Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για ΑΜΚ ή ομολογιακό tier 2 – Δυνητικά χρειάζονται 4-5 δισ

Οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για ΑΜΚ ή ομολογιακό tier 2 – Δυνητικά χρειάζονται 4-5 δισ
Οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο όταν εξυγιαίνουν, αντιστρέφουν τάσεις συρρίκνωσης και συνδράμουν στην ανάπτυξη.
Οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για ΑΜΚ ή ομολογιακό tier 2 σε ένα χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.
Δυνητικά θα χρειαστούν 4-5 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να ισχυροποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του 2019 όπου θα έχουν φθάσει τα NPEs και NPLs στο πυρήνα του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό 2 από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για αυξήσεις κεφαλαίου ή για ομολογιακό tier 2....όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. 
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποκηρύσσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου γιατί δεν μπορούν να πείσουν τους επενδυτές τους ότι θα πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις κεφαλαίου αλλά από την άλλη κατανοούν ότι θα καταστεί μονόδρομος το 2019 οι ΑΜΚ.
Δεν μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση που σημαίνει απομείωση κεφαλαίων οπότε οι αυξήσεις είναι υποχρεωτικές για να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα.
Θα μιλάμε για καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου που θα λειτουργήσουν προσθετικά στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών.
Στις ανακεφαλαιοποιήσεις, απομειώνονταν τα κεφάλαια και οι μέτοχοι έχαναν σε αξία έως μηδενίζονταν.  
Στις αυξήσεις κεφαλαίου αντιθέτως προστίθεται αξία αφού τα κεφάλαια δεν θα απομειωθούν.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 και με βάση όλες τις ενδείξεις θα προκύψει μια ζημία μεταξύ 8,5 με 10 δισεκ. σωρευτικά σε παρούσες αξίες.
Από το IFRs 9 περίπου 5,5 δισεκ. ή 5 με 5,5 δισεκ.
Από το TAR περίπου 600 εκατ με 900 εκατ – υπό όρους –
Από το stress tests μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά θετικό σενάριο 8,5 δισεκ. αρνητικό σενάριο 10 δισεκ. ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το 2019 θα αποτελέσει έτος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες είναι τρεις.

1)Stress tests και 2ετής παράταση.
Με βάση την κυρίαρχη άποψη η μεθοδολογία των stress tests που θα υιοθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες στο βασικό και δυσμενές σενάριο θα είναι ανάλογη των stress tests του 2016 των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο του 2018 οπότε και θα ανακοινωθούν τα stress tests δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες τράπεζες χρειάζονται και εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Με εξαίρεση την Monte Dei Paschi που ήταν χαρακτηριστική περίπτωση οι υπόλοιπες Ιταλικές τράπεζες δεν ήταν σαφές εάν θα χρειαστούν κεφάλαια και τελικώς ορισμένες εξ αυτών μετά από ορισμένους μήνες προέβησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και μεγάλες πωλήσεις προβληματικών δανείων όπως η Unicredit.
Στην ελληνική περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει 2ετή περίοδο ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Θα είναι το πρώτο stress tests όπου δεν θα μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση που σημαίνει απομείωση κεφαλαίων οπότε οι αυξήσεις είναι υποχρεωτικές για να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα.
Θα μιλάμε για καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου που θα λειτουργήσουν προσθετικά στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών.
Στις ανακεφαλαιοποιήσεις, απομειώνονταν τα κεφάλαια και οι μέτοχοι έχαναν σε αξία έως μηδενίζονταν.  
Στις αυξήσεις κεφαλαίου αντιθέτως προστίθεται αξία αφού τα κεφάλαια δεν θα απομειωθούν.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο συνέβαινε το 2005 με 2007 όταν οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούσαν αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου.

2)Ανάπτυξη και αναστροφή της τάσης συρρίκνωσης.
Οι ελληνικές τράπεζες παρ΄ ότι διαθέτουν μόλις 178 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ή 264 δισεκ. ενεργητικό τα κεφάλαια τους ανέρχονται σε 33,5 δισεκ. και το core tier 1 σε 29,22 δισεκ.
Όμως από αυτά τα κεφάλαια τα 19,85 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
Συν τοις άλλοις αυτό που συμβαίνει επί 7 χρόνια στο ελληνικό banking δεν έχει προηγούμενο.
Επί 7 χρόνια συρρικνώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, τα δάνεια μειώνονται ακόμη και σήμερα και οι καταθέσεις μετρά από μια ιστορικών διαστάσεων απομείωση -116 δισεκ. σταδιακά αυξάνονται με αργούς ρυθμούς.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώνονται σε όλα τα μέτωπα.
Στα δάνεια, στους ισολογισμούς, στα Βαλκάνια, γενικώς συρρικνώνονται.
Τράπεζες που συρρικνώνονται δεν μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ελλάδος.
Ποτέ μια συρρίκνωση δεν συνέβαλλε στην ανάπτυξη ειδικά μάλιστα όπως συμβαίνει στις τράπεζες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια για να αναπτυχθούν και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης.  

3)Φθάνουν στον πυρήνα των NPEs και NPLs και θα χρειαστούν επιθετικότερη στρατηγική ελλείψει υψηλών προβλέψεων.
Οι τράπεζες ακολουθούν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα στοχοθεσίας, μείωσης των NPLs και NPEs.
Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται το 2019.
Μετά το 2019 τι θα συμβεί όταν οι τράπεζες θα έχουν φθάσει στον πυρήνα των προβληματικών τους δανείων όπου οι προβλέψεις δεν είναι τόσο ισχυρές ή οι εξασφαλίσεις δεν είναι τόσο ισχυρές π.χ. σε πολλές περιπτώσεις προβληματικών κοινοπρακτικών δανείων.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν την επιθετική μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων θα πρέπει να διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια ώστε εκείνη την περίοδο το 2019 να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για την επόμενη φάση και πιο δύσκολη κάθαρσης και εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Συμπέρασμα

Οι αυξήσεις κεφαλαίου έχουν δαιμονοποιηθεί σε βαθμό υπερβολής.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο όταν εξυγιαίνουν, αντιστρέφουν τάσεις συρρίκνωσης και συνδράμουν στην ανάπτυξη.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης