Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕUobserver: Τα γερμανικά ΜΜΕ υμνούν τον Μητσοτάκη αλλά «ξεχνούν» το παρελθόν του και τη Siemens

ΕUobserver: Τα γερμανικά ΜΜΕ υμνούν τον Μητσοτάκη αλλά «ξεχνούν» το παρελθόν του και τη Siemens
Παρά τα αφιερώματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στον κ. Μητσοτάκη, κανένα δεν ανέφερε την υπόθεση της Siemens 
Στους ύμνους των γερμανικών κυρίως μέσων ενημέρωσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη -τον οποίο χαρακτηρίζουν «αστέρι του λαού» που προσφέρει στην Ελλάδα «μια αχτίδα ελπίδας»- αναφέρεται ο ΕUobserver τονίζοντας ωστόσο τα ίδια ΜΜΕ έχουν πάθει «επιλεκτική αμνησία» καθώς δεν κάνουν καμία αναφορά στο παρελθόν του προέδρου της ΝΔ και στο σκάνδαλο της Siemens.
«Οι διεθνείς ύμνοι αγνοούν σκληρά γεγονότα -όπως η εμπλοκή της συζύγου στα Paradise Papers ή της προσωπικής του εμπλοκής στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα» επισημαίνεται στο άρθρο του ΕUobserver.
Αφού ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι της ΝΔ το 2016, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έχουν επανειλημμένα πλέξει το εγκώμιο του.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Wall Street Journal είδε σ' αυτόν «την ελπίδα για την Ελλάδα» ενώ η Die Welt τον χαρακτήρισε το «νέο αστέρι του λαού».

Η εμπλοκή της Μαρέβα στα Paradise Papers

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στη εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, στα Paradise Papers, αλλά και στο γεγονός ότι την περίοδο που η ίδια συνέστησε την offshore στα Νησιά Κέιμαν ήταν σε διάσταση με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η κ. Μητσοτάκη ήταν στέλεχος της Deutsche Bank.
«Ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιο ήταν το κίνητρο για την ίδρυση των υπεράκτιων εταιρειών;» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο τονίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη έχει παραβιάσει κάποιο νόμο ή ότι ο ίδιος Μητσοτάκηε έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε από αυτά.
«Υπάρχει, ωστόσο, μια σύμπτωση που συνδέει την offshore της κ. Μητσοτάκη με το κόμμα του συζύγου της» σχολιάζει ο ΕUobserver και κάνει ειδική αναφορά στον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος είναι δικηγόρος της κ. Μητσοτάκης και πρώην ανώτατο στέλεχος της ΝΔ.
Κατά το 2012, ενώ ασχολήθηκε με την Eternia (σσ. την offshore της κ, Μητσοτάκη) ο κ. Παπασταύρου κατείχε μια κορυφαία θέση, πρώτα στο Κόμμα της ΝΔ και έπειτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως κορυφαίος διαπραγματευτής της Ελλάδας για θέματα φορολογικού παραδείσου.
Στην πραγματικότητα, ήταν απεσταλμένος της Ελλάδας σε συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές σχετικά με τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ωστόσο, το όνομα του κ. Παπασταύρου ήταν στη λίστα Lagarde, ενώ πλήρωσε πρόστιμο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ καθώς κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κληρονόμος πολιτικής δυναστείας

Όπως σχολιάζει στο δημοσίευμα, κανένα ΜΜΕ -εκτός Ελλάδας- δεν αναφέρθηκε στην εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers.
Σε παλιότερες συνεντεύξεις του στον EUobserver και στο Politico, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της πελατείας και του νεποτισμού.
«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ένα μικρότερο κράτος, «πολλά μέλη της οικογένειας του αμείβονται από αυτό το ''λιπαρό'' ελληνικό κράτος.
Ο ίδιος, άλλωστε, είναι κληρονόμος μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα με πολιτικές ρίζες από τον 19ο αιώνα.
Ο πατέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο οποίος απεβίωσε το 2017 στην ηλικία των 97 ετών) ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990.
Ο ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (τρία μέλη της οικογένειας του είναι στο διοικητικό συμβούλιο) χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από το κράτος με εκατομμύρια.

Πριν τα Paradise Papers ήταν η Siemens

Ο κ. Μητσοτάκης ορθώς κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι κάνει τα στραβά μάτια στη διαφθορά και στην παραβίαση του κράτους δικαίου.
«Αλλά με βάση το προσωπικό του ρεκόρ στην πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ξένος σε κανένα από αυτά τα δεινά.
Επειδή πριν από τα χαρτιά Paradise, υπήρχε η Siemens» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται ο κ. Μητσοταήκης ήταν μπλεγμένος με διάφορους τρόπους με το σκάνδαλο της Siemens, αν και δεν υπάρχει στοιχεία που να τον συνδέουν με αυτές τις δωροδοκίες.
Το 2008 ο ίδιος «πιάστηκε» να δέχεται δωρεάν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τη Siemens αξίας 137.000 ευρώ.
Αργότερα όμως το πλήρωσε, αφού μάρτυρες κατέθεσαν για τα δώρα στη δικαιοσύνη.
Παρόμοια δώρα δόθηκαν σε όλη την οικογένεια Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του.
«Αυτό και άλλες υποθέσεις που συνδέουν τον κ. Μητσοτάκη με τη Siemens απασχολούσαν τα ΜΜΕ για σχεδόν μία δεκαετία.
Μετά την εκλογή του στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλήθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Περισσότερα από τέσσερα προφίλ ή συνεντεύξεις δημοσιεύθηκαν από κάποιες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Sueddeutsche Zeitung, Die Taz, Die Welt), αλλά καμία από αυτές δεν ανέφερε καν τα προβλήματα με τη Siemens.
Εξάλλου, η επιλεκτική αμνησία είναι ένα διαδομένο σύμπτωμα για τον Τύπο» καταλήγει το δημοσίευμα του EUobserver.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης