Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει

tags :
Rabobank: Η μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ περί κατάργησης του QE προσέφεραν στήριξη στο ευρώ 
Στη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ από τις αρχές του 2018 αναφέρονται οι αναλυτές της Rabobank.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες (3/1/2018) φανερώνουν ότι κάποια επιβράδυνση των αγορών συνέβη ήδη από τον Δεκέμβριο (2017), καθώς η ΕΚΤ αγόρασε περίπου 50 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι αναλυτές αναφέρονται και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι δεν θεωρούν απαραίτητη περαιτέρω παράταση του QE.
«Υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα, η παράταση του προγράμματος αγορών assets που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο να είναι η τελευταία» σχολίασε ο Benoit Coeuré.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ewald Nowotny ο οποίος δήλωσε ότι «βλέπει» το τέλος των αγορών assets, επισημαίνοντας ότι θα γίνονται μόνο επανεπενδύσεις.
«Ενώ αυτά τα σχόλια δεν είναι εντελώς νέα -με τον κ. Mersch να σηματοδοτεί νωρίτερα ότι θέλει να σταματήσει σταδιακά και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων- φαίνεται να έχουν προκαλέσει κάποια νέα στήριξη για το ευρώ τις τελευταίες ημέρες» αναφέρεται στη σχετική ανάλυση.
Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και η αγορά δεν πίστευε ότι το QE θα διαρκέσει επ' αόριστον, αυτά τα σχόλια ενδέχεται να στρώνουν το έδαφος προς μια καθαρή έξοδο τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα υπάρξει ακόμα ένα βήμα στη διαδικασία του tapering.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης