Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις τα «Τα Πέντε Αστέρια» του Beppe Grillo

tags :
Ιταλία: Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις τα «Τα Πέντε Αστέρια» του Beppe Grillo
Ιταλία: Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις τα «Τα Πέντε Αστέρια» του Beppe Grillo
Ο M. Rentsi και η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Η πλειοψηφία των γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 25% στην πρόθεση ψήφου.
Παράλληλα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις συμμαχίες.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι ριζοσπάστες της Ε. Bonino -που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπόρευση- είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.
Οι μόνοι σύμμαχοι του Rentsi αυτή την στιγμή είναι το μικρό κόμμα των πράσινων και ένας μικρός επίσης κεντρώος σχηματισμός.
Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρωθυπουργός ο P. Jendiloni για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές.
Ίσως μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αν αργήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ή αν καταστεί αναγκαίο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Όσο για όλη την κεντροδεξιά oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρες.
Πολύ κοντά δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 316 εδρών.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν ο S. Berluskoni και η Φόρτσα Ιτάλια  θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά με την ξενοφοβική Λέγκα του M. Salvini.
Ο πρώην «Καβαλιέρε» δεν θέλει να υπογράψει καμία γραπτή δέσμευση για μετεκλογική συνεργασία, όπως συνεχίζει να του ζητά ο γραμματέας της Λέγκα.
Tα Πέντε Αστέρια, τέλος, με πρόεδρο τον P. Grillo παραμένουν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 27%.
Το 40% βέβαια -που είναι και το ποσοστό το οποίο θα τους εξασφάλιζε αυτοδυναμία- απέχει ακόμη πολύ.
Aλλά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Πέντε Αστέρων», και αντιπρόεδρος της βουλής L. Di Maio, επέμεινε ότι το κίνημά του θα συμφωνήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να του προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη.
Μια διαλλακτικότητα που αποτελεί καινοτομία για αυτή την πολιτική δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης