Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επιστροφή της μεταβλητότητας στις αμερικανικές αγορές το 2018

tags :
Goldman Sachs: Επιστροφή της μεταβλητότητας στις αμερικανικές αγορές το 2018
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας στη Wall Street φτάνει στο τέλος του…
Η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα που «κυρίεψε» τις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2017, θα αποτελέσει παρελθόν κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίο σχολιάζουν πως οι επενδυτές προεξοφλούν (με βάση την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, options) αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές, ειδικά τις τεχνολογικές, αλλά και τα ομόλογα-«σκουπίδια» («junk», με αποδόσεις 6% και άνω).
Στην ίδια μοίρα αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές βιοτεχνολογίας, έρευνας και εξόρυξης (ενεργειακός κλάδος) και χρυσού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η διακύμανση των τιμών σε όλες τις παραπάνω μετοχές αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει σε σύντομα χρονικά διαστήματα το +/-23%.

asd
asd

Εντός του 2017, ο CBOE Volatility Index (VIX) κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτω των 11 μονάδων, με εξαίρεση ορισμένα διαλείμματα μόλις λίγων ωρών, όπως, για παράδειγμα, την 5η Σεπτεμβρίου, όταν ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου» είχε εκτοξευθεί 30%, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των τότε αμφιβολιών για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για τις Η.Π.Α. από το Κογκρέσο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.

asd

Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.
O Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε συνολικά 26% μέσα στο 2017, με τις αντίστοιχες επιδόσεις για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite να διαμορφώνονται σε 20% και 29,6%.
Να επισημανθεί ότι ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 δεν έχει καταγράψει μηνιαία πτώση ή ημερήσια πτώση άνω του 3% από τον Νοέμβριο του 2016, επίδοση επίσης ρεκόρ, καθώς το τρέχον έτος χαρακτηρίστηκε από την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης