Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετοχές που υστέρησαν το 2017 και έχουν καλό σημείο εκκίνησης το 2018 – Ευκαιρίες και ρίσκα

Μετοχές που υστέρησαν το 2017 και έχουν καλό σημείο εκκίνησης το 2018 – Ευκαιρίες και ρίσκα
Εισηγμένες με καλά θεμελιώδη βρέθηκαν να καταγράφουν αποδόσεις εξαιρετικά μικρότερες από αυτές της αγοράς το 2017
Η αναζήτηση μετοχών από τους επενδυτές πολλές φορές συνδέεται με την πορεία της εκάστοτε μετοχής το έτος που πέρασε.
Πολλές φορές οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές που κατέγραψαν ράλι την χρονιά που πέρασε, καθώς εκτιμούν πως πλέον είναι ακριβές και δεν υπάρχουν περιθώρια ανόδου.
Ωστόσο, μπορεί η άνοδος να είναι μικρή μπροστά στην εκτιμώμενη κερδοφορία ή τις προοπτικές τις εισηγμένης.
Επιπλέον μπορεί η αφετηρία να ήταν από τόσο χαμηλά επίπεδα που η άνοδος αν και μεγάλη να δίνει αποτίμηση ελκυστική αν συγκριθεί με κέρδη ή πραγματική αξία.
Σε κάθε περίπτωση το Bankingnews.gr αναζήτησε τις μετοχές που το 2017 έμειναν πίσω και είτε είχαν απόδοση σημαντικά μικρότερη από αυτή της αγοράς ή ακόμα και απώλειες.  
Μία πρώτη ματιά στον πίνακα των αποδόσεων δείχνει πως μετοχές με άσχημη εικόνα ισολογισμού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες και το ρίσκο ίσως είναι μεγάλο καθώς ο επενδυτής θα πρέπει να «ποντάρει» σε ένα turnaround story που μπορεί να είναι και αβέβαιο (π.χ. Frigoglass με απώλειες 57% το 2017).
Από την άλλη υπάρχουν μετοχές με απώλειες όπως κάποιων τραπεζών, για τις οποίες οι αναλυτές εκτιμούν πως αν γίνουν όσα πρέπει και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις θα βοηθήσουν ώστε το 2018 να είναι μια καλή χρονιά για το χρηματιστήριο και άρα να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους.
Το ρίσκο υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, έκλεισαν τη χρονιά με απώλειες, ενώ κάποιοι αναλυτές τις τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές για το 2018.
Η Folli Follie υποχώρησε οριακά το 2017, αλλά προς τα τέλη του έτους πραγματοποίησε σημαντική κίνηση μιας και τα αποτελέσματα εννεαμήνου ευχαρίστησαν τους αναλυτές.
Στα τέλη Νοεμβρίου η μετοχή είχε προσεγγίσει τα 14 ευρώ λόγω αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών στο εξάμηνο και σήμερα βρίσκεται πάνω από τα 19 ευρώ, αλλά αρκετοί αναλυτές τη θεωρούν φθηνή λόγω κερδοφορίας.
Η Jumbo, βελτιώνει συνεχώς τα αποτελέσματά της και το 2017 έκλεισε με απώλειες 1%.
Ο ΑΔΜΗΕ έχασε 8% και υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι ο τίτλος θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της νέας χρονιάς.
Η ΕΧΑΕ είχε μικρή άνοδο τη χρονιά που πέρασε και έδωσε προς το τέλος του έτους ευκαιρίες για είσοδο σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.
Η μετοχή έχει ενισχυθεί, αλλά αν οι συναλλαγές στο ΧΑ βελτιωθούν, ίσως οι αναλυτές αναγκαστούν να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις τους και να την αναβαθμίσουν ξανά.
Η Τιτάν είχε οριακή άνοδο και διόρθωσε μέσα στο έτος από τα υψηλά της, αλλά η αποτίμηση θεωρείται από πολλούς δίκαιη.
 Η Καρέλιας επίσης είχε μικρή άνοδο και ο ισολογισμός που διαθέτει είναι εξαιρετικός.
Ωστόσο, η περιορισμένη διασπορά κρατάει τους επενδυτές σε απόσταση.
Στις χαμηλότερες τώρα κεφαλαιοποιήσεις, η Τζιρακιάν με απώλειες 56% το 2017, έχει μόνιμα αγοραστές στο limit up λόγω μετατροπής απαιτήσεων των βασικών μετόχων προς την εταιρεία σε μετοχές σε υψηλή τιμή που δημιούργησε περιορισμένο dilution.
Όμως δεν υπάρχουν πωλητές σε αυτά τα επίπεδα (0,05 ευρώ ανά μετοχή).
Η Βογιατζόγλου είχε απώλειες 8% και αποτιμάται στα 9 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση του ομίλου στο εξάμηνο ήταν στα 14,1 εκατ. ευρώ, έχει σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ στο εξάμηνο είχε μεγάλη αύξηση πωλήσεων και καθαρά κέρδη 618 χιλ. ευρώ.
Η Newphone με απώλειες 6% και αποτίμηση 7 εκατ. ευρώ, αποτελεί μία επένδυση που το ρίσκο συνδέεται με επίδικες απαιτήσεις που έχει η εταιρεία από το ευρύτερο δημόσιο.
Η επιχείρηση βγάζει κέρδη, η καθαρή θέση είναι στα 23,5 εκατ. ευρώ, πάνω από 3 φορές δηλαδή μεγαλύτερη από την αποτίμηση, ενώ και οι υποχρεώσεις είναι χαμηλές.
Αν δικαιωθεί και εισπράξει την απαίτηση, τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και ο δρόμος που θα μπορεί να διανύσει θα είναι μεγάλος.
Από την άλλη αν δεν δικαιωθεί (η διοίκηση εκτιμά πως θα δικαιωθεί) ίσως η αποτίμηση να είναι δίκαιη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης