Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης πλανιέται και πάλι πάνω από τη Γερμανία

Το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης πλανιέται και πάλι πάνω από τη Γερμανία
Ενώ κανείς δεν προβλέπει επιστροφή στον φασισμό, η απροσδόκητη απειλή της αστάθειας στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει ανησυχήσει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους πολιτικούς ηγέτες, αναφέρει το Bloomberg
Το φάντασμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης πλανιέται σήμερα και πάλι πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναφέρει σημερινή ανάλυση του Bloomberg, προκαλώντας νέες ανησυχίες, 100 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της βραχύβιας δημοκρατίας.
Στην πλακόστρωτη πλατεία της πόλης της Βαϊμάρης, το 1919 συναντήθηκε η εθνική συνέλευση της Γερμανίας.
Το νόημα της κατάληξης αυτής της Δημοκρατίας όμως, έχει μεγαλύτερη σημασία τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην πόλη, το 2020 θα γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη βραχύβια Δημοκρατία της Βαϊμάρης, αλλά είναι ήδη μια έγκαιρη υπενθύμιση του παρελθόντος καθώς η χώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει την άνοδο της άκρας δεξιάς.
Η αναταραχή που προηγήθηκε του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε επανάληψης έφεραν τη μεγάλη σκιά στην επανεκλογή της καγκελαρίου Angela Merkel το Σεπτέμβριο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος προφανής εταίρος για συνασπισμό.
Ενώ κανείς δεν προβλέπει επιστροφή στον φασισμό, η απροσδόκητη απειλή της αστάθειας στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει ανησυχήσει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους πολιτικούς ηγέτες, αναφέρει το Bloomberg.
"Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το ζήτημα του κινδύνου για τη δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα γινόταν τόσο σύγχρονος", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Stefan Wolf.
Οι ιστορικές ηχώ αντικατοπτρίζουν την αμαυρωμένη εκλογική νίκη της Merkel και το γερασμένο φωτοστέφανο της Γερμανίας ως αγκυροβόλιο της φιλελεύθερης σταθερότητας της Ευρώπης.
Αλλά η Βαϊμάρη χρησιμεύει επίσης ως ισχυρή υπενθύμιση της αίσθησης της συλλογικής ευθύνης της Γερμανίας να εξασφαλίσει ότι τα διδάγματα από την δικτατορία του ναζισμού και ο πόλεμος μαθαίνονται σε κάθε νέα γενιά.
Το σημερινό δίλημμα πηγάζει από τη διάβρωση της υποστήριξης του μπλοκ υπό την ηγεσία της Merkel και των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει μαζί για οκτώ από τα 12 έτη της θητείας της.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είδαν την υποστήριξή τους να βυθίζεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Merkel, αρχικά απέκλεισαν την επιστροφή στην κυβέρνηση.
Η Merkel προσπαθεί να σπάσει το αδιέξοδο σε ένα νέο γύρο συνομιλιών αυτό το Σαββατοκύριακο για να τους πείσει να επανέλθουν στη συμμαχία τους για το καλό της χώρας.
Η έκκληση για ευθύνη εξηγεί και τον δημόσιο σκεπτικισμό που προκάλεσε η απόφαση του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με τη Merkel, τερματίζοντας μια προσπάθεια τεσσάρων εβδομάδων για να σχηματιστεί μια πολυκομματική κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του FDP, Christian Lindner κατηγόρησε για αδιαλλαξία τους άλλους, αλλά το κόμμα και ο ίδιος είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στις δημοσκοπήσεις από τότε.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Merkel επικαλέστηκε τη Βαϊμάρη στους συναδέλφους της κόμματος, υπενθυμίζοντας τους λόγους για την κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Hermann Mueller το 1930 σε μια προσπάθεια να τους πείσει για συμβιβασμό.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, τώρα πρόεδρος του Bundestag, υπενθύμισε επίσης την ανάγκη να θυμηθούμε τα διδάγματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η κατάρρευση της οποίας οδήγησε τον Αδόλφο Χίτλερ  τρία χρόνια αργότερα.
"Πολύ μεγάλη πόλωση - που σημαίνει ανταγωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος αντιφασιστής - τελικά ενισχύει μόνο την αβεβαιότητα", ανέφερε σε συνέντευξή του στη Die Welt στις 27 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης