Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στις μετοχές του ενεργειακού τομέα - Οι εκτιμήσεις 7 αναλυτών

Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στις μετοχές του ενεργειακού τομέα - Οι εκτιμήσεις 7 αναλυτών
Οι τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου
Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με την πορεία των πετρελαϊκών μετοχών το 2018.
Ωστόσο, ενώ οι μετοχές των μεταξύ εταιρειών του κλάδου έχουν ενισχυθεί από τα μέσα του 2017, δεν έχουν καταφέρει να κινηθούν στον ίδιο ρυθμό με την αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο… κενό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το ράλι του πετρελαίου μπορεί να συνεχιστεί και οι φόβοι για την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει υπονομεύσει την μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο, εξακολουθούν να επισκιάζουν τον τομέα.
Αλλά ένα «φωτεινότερο» outlook για τις τιμές του πετρελαίου σε σχέση με την υποχώρηση την περίοδο 2014-2015 σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και την παραγωγή μετρητών έπειτα από τρία χρόνια σημαντικών μειώσουν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με επενδυτές και μια σειρά παγκόσμιων τραπεζών.
«Το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος για τους επενδυτές, αλλά τώρα υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα» επισημαίνει η Olivia Markham από την BlackRock Commodities Income Investment Trust.
Επίσης εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν σταδιακά έως το 2020 καθώς τα αποθέματα περιορίζονται λόγω της μείωσης των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.
Οι UBS, RBC και JP Morgan έχουν παρουσιάσει σημαντικά θετικά outlook για τον ίδιο τομέα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι αναλυτές της Barclays προέβλεψαν ότι τα κέρδη για τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20% από το τρίτο τρίμηνο.

Η σχέση των πετρελαϊκών μετοχών με τις τιμές του πετρελαίου

Κανονικά, οι μεγάλες πετρελαϊκές μετοχές κινούνται ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που παράγουν, αλλά αυτή η σχέση καταστράφηκε πέρυσι.
Μετά τον Ιούνιο, ο δείκτης MSCI έχει ενισχυθεί κατά 20% αλλά το Brent LCOc1 ενισχύθηκε κατά 50% στα 68 δολ. ανά βαρέλι, μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ αλλά και άλλων μεγάλων παραγωγών για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
«Οι επενδυτές αμφιβάλουν ακόμα σχετικά με τη βιωσιμότητα των τιμών του πετρελαίου τόσο από την αγορά όσο και από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, επειδή κανείς δεν προχωράει σε επενδύσεις ή κάνει επενδυτικά σχέδια», δήλωσε ο Angelo Meda της Banor SIM.
Το εάν η άνοδος των τιμών στον ενεργειακό τομέα μπορεί να συνεχιστεί ώστε να καλυφθεί το κενό με τις τιμές του πετρελαίου εξαρτάται από το εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
«Από εδώ και πέρα, υπάρχει ένα ερώτημα για το εάν οι επενδυτές πιστεύουν ή όχι ότι ο κλάδος έχει αλλάξει πραγματικά στον κλάδο, ώστε να μπορείς να έχεις αύξηση κερδών ακόμα κι αν η μακροοικονομία δεν σε βοηθάει» είπε ο Peter Hackworth από την Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης