Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η ΕΕ υπερασπίζεται την πολιτική Obama για το Ιράν, απέναντι στις επιθέσεις του Trump

Politico: Η ΕΕ υπερασπίζεται την πολιτική Obama για το Ιράν, απέναντι στις επιθέσεις του Trump
Η χλιαρή ανταπόκριση στις διαμαρτυρίες και η υπεράσπιση της πυρηνική συμφωνίας αντανακλά την ευρωπαϊκή άποψη ότι οι ΗΠΑ αποτελούν έναν επικύνδινο παράγοντα για τη Μέση Ανατολή
Οι θανατηφόρες διαμαρτυρίες στους δρόμους του Ιράν έχουν δημιουργήσει μία ακόμα ελαττωματική γραμμή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και των ευρωπαίων συμμάχων.
Η χλιαρή αντίδραση της ΕΕ στις δραμαρτυρίες, σε αντίθεση με τις επίμονες εκκλήσεις του Trump για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης, έχει θέσει την Ευρώπη υπό κριτική για το ότι συντάσσεται με τους πνευματικούς ηγέτες του Ιράν και όχι με τους πολίτες που επιθυμούν μία καλύτερη ζωή.
Και το νέο χάσμα περιπλέκεται επίσης με μία άλλη σημαντική διαφωνία μεταξύ του Trump και της ΕΕ, και αυτή αφορά την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Ο Trump έχει καταδικάσει τη συμφωνία (η οποία αποτελεί κληρονομιά του προκατόχου του Barack Obama), ισχυριζόμενος ότι τα χρήματα που έλαβε η Τεχεράνη από την άρση των κυρώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.
Η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μεσολάβησαν στην επίτευξη της συμφωνίας την υπερασπίζονται με σθένος, λέγοντας ότι παρέχει βασικές διασφαλίσεις και διευκολύνει την δέσμευση της Τεχεράνης απέναντι και σε άλλα θέματα.
Αυτή η σχθεναρή στήριξη της συμφωνίας τοποθετεί την ΕΕ στην αμήχανη θέση κατά την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζει μία ιρανική κυβέρνηση που θεωρείται εδώ και καιρό κατασταλτική στα εσωτερικά ζητήματα και χορηγός της τροποκρατίας και του στρατιωτικού χάους στο εξωτερικό.
Ωστόσο, η στάση της ΕΕ, υπό της ηγεσία της εκπροσώπου της για τις εξωτερικές υποθέσεις, Federica Mogherini, αντικατοπτρίζει την άποψη των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, και κυρίως του Βερολίνου και του Παρισιού, ότι η πυρηνική συμφωνία πρέπει να διαχωρίζεται από τις διαμαρτυρίες, καθώς και ότι στην πραγματικότητα χρησιμεύει ώστε να αυξήσει τη μόχλευση της Δύσης στην Τεχεράνη.
Η προσεκτική αντίδραση της ΕΕ στις διαδηλώσεις (η Mogherini χαρακτήρισε τους θανάτους των διαδηλωτών ως «απαράδεκτους» αλλά παρότρυνε «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» να απέχουν από τη βία) αντανακλά επίσης την ευρωπαϊκή άποψη ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει επικίνδυνος και απρόβλεπτος παράγοντας στις πολιτικές της Μέσης Ανατολής, γεγονός που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Trump αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ωστόσο, για πολλούς, η αρχική αντίδραση της Mogherini φάνηκε αργή, τοποθετώντας την στο επίκεντρο της κριτικής ότι στέκεται σιωπηλά δίπλα στην ιρανική κυβέρνηση, η οποία οφείλεται για τον θάνατο των διαδηλωτών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης