Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Η νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ και ευρωζώνη καθορίζεται από τη δημοσιονομική πολιτική

Natixis: Η νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ και ευρωζώνη καθορίζεται από τη δημοσιονομική πολιτική
Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει αναγκαστεί να διασφαλίζει τη δημοσιονομική φερεγγυότητα
Την άποψη ότι η νομισματική πολιτική καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική καθώς με το τέλος της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών το 2014, η νομισματική πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει τη δημοσιονομική φερεγγυότητα, εξέφρασε ο Patrick Artus από τη Natixis.
Ο ίδιος αρχίζει εξετάζοντας τον τρόπο που η δημοσιονομική φερεγγυότητα έχει αποκατασταθεί μετά την κρίση στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη:
* Έως το 2014, υπήρξε μια πρώτη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη
* Μετά η δημοσιονομική πολιτική σταμάτησε να είναι περιοριστική,
Η επιστροφή της ανάπτυξης κατά κοινή ομολογία συνέχισε να μειώνει κατά κάποιο τόπο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν συρρικνώνεται πλέον.
* Αυτό συνέβη από τη στιγμή που η νομισματική πολιτική άρχισε να εξασφαλίζει τη δημοσιονομική φερεγγυότητα, με μακροπρόθεσμα επιτόκια που είναι πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική ανάπτυξη.
«Μπορούμε να έχουμε δύο ερμηνείες αυτού του μηχανισμού:
* Οι νομισματικές πολιτικές έγιναν πολύ επεκτατικές για ένα άλλο λόγο, που δεν επέτρεψε στις κυβερνήσεις να μειώνουν τα διαρθρωτικά ελλείμματα (η βελτίωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προήλθε από την ανάπτυξη και όχι από την επιλογή της δημοσιονομικής πολιτικής).
* Καθώς οι κυβερνήσεις σταμάτησαν να μειώνουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική φερεγγυότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης