Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: «Προσοχή στις ελληνικές τράπεζες (Δαναούς) και δώρα φέροντας»

tags :
Reuters: «Προσοχή στις ελληνικές τράπεζες (Δαναούς) και δώρα φέροντας»
Μετά από χρόνια μεγάλων ζημιών, οι επενδυτές σε ελληνικές τράπεζες έχουν μάθει να είναι επιφυλακτικοί
"Προσοχή στους Έλληνες (Δαναούς) και δώρα φέροντες" ήταν η αποκριτική συμβουλή του Λαοκόωντα όταν είδε τον Δούρειο ίππο.
Μετά από χρόνια μεγάλων ζημιών, οι επενδυτές σε ελληνικές τράπεζες έχουν μάθει να είναι επιφυλακτικοί, αναφέρει ο Christopher Thompson, αναλυτής του Reuters για τις τράπεζες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν φιλόδοξα σχέδια να μειώσουν περισσότερο από το ένα τρίτο των κακών και αμφίβολων απαιτήσεών τους.
Αλλά χωρίς μια σαφέστερη ιδέα για το τι μπορούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες, οι μέτοχοι έχουν ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με το πόσο περισσότερος πόνος βρίσκεται μπροστά.
Σχεδόν οκτώ χρόνια από την κρίση του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 101 δισ. ευρώ - που ισοδυναμούν με το ήμισυ του συνολικού δανεισμού τους.
Κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τα ποσά αυτά στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, κύρως μέσω της πώλησης δανείων με ονομαστική αξία 11,6 δισ. ευρώ.
Αυτός ο στόχος είναι αισιόδοξος: οι τράπεζες πώλησαν δάνεια αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ κατά τους εννέα μήνες του 2017 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ιστορικά, οι αγοραστές τέτοιων χαρτοφυλακίων έχουν αναβάλει τις αποφάσεις τους λόγω του κόστους, των νομικών κινδύνων και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη - το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2,7% - και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να βοηθήσουν.
Έτσι θα μπορούσε ένα κυβερνητικό σχέδιο να επεκτείνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, βοηθώντας τις τράπεζες να ανακτήσουν τις εξασφαλίσεις και να πείσουν ορισμένους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ξαναρχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους.
Ωστόσο, η έλλειψη μεγάλων πωλήσεων δανείων καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι τράπεζες έχουν δώσει επαρκείς προβλέψεις για να αποφύγουν περαιτέρω κατασχέσεις.
Ο Thompson δίνει ως παράδειγμα την Πειραιώς, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με όρους περιουσιακών στοιχείων.
Οι προβλέψεις καλύπτουν το 70% της αξίας των δανείων της που ανέρχονται σε 22,1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σε δάνεια ύψους 11,7 δισ. ευρώ τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί στο παρελθόν ή κινδυνεύουν να ξαναγίνουν "κόκκινα" η κάλυψη μειώνεται στο 46%.
Για να συγκεντρωθούν προβλέψεις στο 70% του συνόλου του χαρτοφυλακίου, η Πειραιώς θα χρειαστεί να προβλέψει επιπλέον 8,1 δισ. ευρώ.
Οι δυσκολίες συνεχίζονται.
Η Πειραιώς έχει αγοραία αξία μόλις 1,6 δισ. ευρώ και διαπραγματεύεται σε λιγότερο από το ήμισυ της λογιστικής της αξίας.
Η βελτίωση της οικονομία μπορεί να συμβάλει στη συρρίκνωση των εκκρεμών επισφαλών απαιτήσεων κατά 7,6% από το ρεκόρ το Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο, οι τράπεζες θα χρειαστεί να πουλήσουν περισσότερα δάνεια σε αξιοπρεπείς τιμές, πριν μπορέσουν οι μέτοχοι να διαβεβαιωθούν ότι θα αποφύγουν μια άλλη περίοδο ζημιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης