Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harker (Fed): Κατάλληλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2018

Harker (Fed): Κατάλληλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2018
Την εκτίμηση ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μόλις δύο φορές το 2018, εξέφρασε ο Patrick Harker
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μόλις δύο φορές το 2018, εξέφρασε σήμερα (05/01/2018) ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, όταν οι περισσότεροι συνάδελφοί του τάσσονται υπέρ τριών αυξήσεων, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να «παιδεύει» την οικονομία των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Harker τασσόταν κι εκείνος υπέρ τριών αυξήσεων των επιτοκίων, με την στροφή του να σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας τον τρέχοντα στόχο του 2%.
Ο Harker ανέφερε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ότι τρεις αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν κατάλληλες για το 2018.
Σε μια προετοιμασμένη του ομιλία, ο Harker δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο του 2,5%.
Προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει χαμηλή φέτος πριν αυξηθεί κατά μερικά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας το επόμενο έτος και ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 2% το 2019 πριν επιστρέψει στον στόχο της Fed το 2020.
Όμως, όπως προειδοποίησε, «αν ο χαμηλός πληθωρισμός επιμείνει, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα», όπως το να καταστεί όλο και πιο δύσκολο να επανέλθει ο πληθωρισμός σε υγιή επίπεδα.
«Για τον λόγο αυτό, η άποψή μου είναι ότι δύο αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι κατάλληλες για το 2018», τόνισε ο αξιωματούχος της Fed.
O Harker δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να «σκίσει» το βιβλίο της για τη νομισματική πολιτική και να διερευνήσει την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής, όπως η στόχευση επιπέδων τιμών, η οποία θα απαιτούσε από τη Fed να επιτρέψει στον πληθωρισμό να παραμείνει υψηλός για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.
«Θα πρέπει να είμαι σαφής ότι δεν πιέζω για τυχόν αλλαγές, ούτε υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή που θα προτιμούσα», είπε ο Harker.
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι αν και όποτε προκύψει αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης