Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το 2017 αποτέλεσε το χειρότερο έτος στην ιστορία του κλάδου λιανικών πωλήσεων, στις ΗΠΑ

tags :
Το 2017 αποτέλεσε το χειρότερο έτος στην ιστορία του κλάδου λιανικών πωλήσεων, στις ΗΠΑ
Το 2017 ήταν σίγουρα ένα έτος που θέλουν να ξεχάσουν οι αμερικανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων…
Οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες διένυσαν το 2017 το χειρότερο έτος στην ιστορία τους, μετά το «Κραχ» του 1929, σχολιάζει σε έκθεσή της η Moody's, προειδοποιώντας για νέες αθετήσεις πληρωμών ομολογιών και υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, εντός του 2018.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αναμένει οι αθετήσεις πληρωμών για τον κλάδο να ανέλθουν σε 5% τον Οκτώβριο 2018, επίδοση υποδεέστερη από το 9% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η αμερικανική βιομηχανία λιανικών πωλήσεων και ένδυσης παρουσίασε πέρυσι 11 χρεοκοπίες, έναντι επτά το 2009, με τις υποβαθμίσεις να αυξάνονται κατά 87% σε σχέση με το 2016.
Εν τω μεταξύ, ο σχετικός δείκτης πίεσης ρευστότητας της Moody's για τους λιανοπωλητές, αυξήθηκε -σε ετήσια βάση- περισσότερο από 3% τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε έντονες πιέσεις για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, ενώ θα δεχθούν νέο ισχυρό πλήγμα λόγω του πολύ αυξημένου μεριδίου των εταιρειών διαδικτυακού εμπορίου, όπως η Amazon.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, μέσα στο 2017 υπήρξαν 50 αθετήσεις πληρωμών (μέχρι την 14 Δεκεμβρίου 2017) στον κλάδο, έναντι 47 το περασμένο έτος και 59 το 2011.
Μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλλαν αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, βρέθηκαν οι Toys R Us Inc, True Religion Apparel Inc, Payless Inc, BCBG Max Azria Global Holdings LLC, Charming Charlie Holdings Inc, Seal LLC, και The Gymboree Corp.
Αυτή τη στιγμή, από τις αλυσίδες που έχουν επιβιώσει, οι πιο ευάλωτες ,σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, είναι οι Sun Pacific Holding Corp, Sears Holdings Corp, Razer Inc, Vince Holding Corp και The Bon-Ton Stores Inc.
Η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής ομολόγων για τις παραπάνω κυμαίνεται από 44,38% έως 5,36%.

Πολλές οι προκλήσεις για τον κλάδο λιανικής σε Ευρώπη και Η.Π.Α., σύμφωνα με τη Fitch (13/12/2017)

Οι εταιρείες του κλάδου λιανικής τόσο σε Ηνωμένες Πολιτείες όσο και Ευρώπη, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έτος, γεμάτο προκλήσεις, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έχει ορίσει σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η διείσδυση της Amazon (εξαγόρασε τη Whole Foods) στην αγορά αλλά και λοιπών λιγότερο παραδοσιακών λιανοπωλητών, όπως και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στα δίκτυα καταστημάτων, αποτελούν δύο βασικές προκλήσεις για τον κλάδο κατά τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους.
Η Fitch υπολογίζει στο 15% με 20% την υπερπροσφορά καταστημάτων λιανικής στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.
Ο οίκος παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τη στιγμή που τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη για τις, π.χ. Inditex και H&M, μειώνονται, ταυτόχρονα ενισχύονται για τις Amazon, Zalando, ASOS και Shop Direct.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης