Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Σε αποτυχία θα οδηγηθεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Σε αποτυχία θα οδηγηθεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται καθώς ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός έχει γίνει «μπουτίκ» για λίγους
Άνθρακες ο θησαυρός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών των επιχειρήσεων.
Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης πρόβλεπε την ένταξή τους, περισσότερων από 150.000 επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι αρχικά η ΓΣΕΒΕΕ είχε βάλει πιο χαμηλά τον πήχη στις 60.000 επιχειρήσεις.
Οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται καθώς ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός έχει γίνει «μπουτικ» για λίγους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς είπε στο bankingNews ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να κάνει άμεση παρέμβαση στις τράπεζες έτσι ώστε να αποδεχθούν τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και να μη ζητούν από μία επιχείρηση που περιμένει το  …φιλί της ζωής να τους δώσει τον … ουρανό με τα άστρα.
Ο κ. Καββαθάς λέει χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες και το Δημόσιο να βάλουν.. νερό στο κρασί τους.
Δηλαδή οι απαιτήσεις τους να ανταποκρίνονταιστη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που φθάνει στα επίπεδα του 60% όπως και στην αξία των ακινήτων που σημειώνει πτώση τουλάχιστον 50% την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν  πρόστιμα και προσαυξήσεις για το Δημόσιο όπως και το αρχικό κεφάλαιο του δανείου που έλαβαν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες τις καλές εποχές.
Προσθέτει ότι «οι πιστωτές τα θέλουν όλα.»
Υπογραμμίζει ότι αυτός είναι ο λόγος της χαμηλής συμμετοχής στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, η οποία στην πράξη …λειτουργεί ως «καρφί» στις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια βάζουν …τρικλοποδιές στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.  

Δεν … περπατάει η πλατφόρμα!     

Μόλις σε 11 φθάνουν οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, μετά από πέντε μήνες λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν συνολικά χρέη περίπου του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Μόνο 2 υποθέσεις αφορούν χρέη προς τις τράπεζες.
Η μία περίπτωση χρέη προς τη Eurobank ύψους 26.000 ευρώ και μία περίπτωση χρέη προς την Εθνική ύψους 406.000 ευρώ.
Η ρύθμιση που συμφωνήθηκε είναι διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε 120 δόσεις.
Οι άλλες υποθέσεις που αντιμετωπίσθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ ύψους 20.000-65.000 ευρώ για τις 8 περιπτώσεις και 320.000 ευρώ για μια περίπτωση.
Η ρύθμιση που έλαβαν περιλαμβάνει 85% διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις Οι πρώτες 23 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού είχαν καταθέσει αίτηση 14.406 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 4.653 έχουν εισάγει τα βασικά στοιχεία.
Από αυτές οι 2.264 δεν πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας(δηλαδή δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), κυρίως επειδή είναι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή δεν διαθέτουν πτωχευτική ιδιότητα.Οι 2.389 πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας(δηλαδή πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), οι 391 ολοκλήρωσαν την αίτηση τους, την υπέβαλλαν οριστικά.
Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά: Οι 125 βρίσκονται σε διμερή διαπραγμάτευση με τον έναν μεγάλο πιστωτή τους, ο οποίος διαθέτει άνω του 85% των συνολικών οφειλών του. Εξ αυτών 18 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση.
Οι 266 ανατέθηκαν σε συντονιστές για έλεγχο.
Εξ αυτών, σε 142 περιπτώσεις ήδη ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο έλεγχος.
Για τις 69 περιπτώσεις εκκρεμεί η απάντηση των πιστωτών και για 14  αρνήθηκαν οι πιστωτές, επειδή το προτεινόμενο ποσό αποπληρωμής από τον οφειλέτη είναι μικρότερο από την αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του καθώς και τα διαθέσιμα εισοδήματά του.
Για 59 υποθέσεις υπήρξε απαρτία των πιστωτών και ήδη οι 49 από αυτές βρίσκονται στη φάση της διαπραγμάτευσης.
Τέλος να σημειωθεί ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η ρύθμιση οφειλών ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 50 υποθέσεις, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τους ελευθέρους επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης