Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Οι πολιτικές της Fed θα αποτελέσουν απειλή για τις αγορές (και) το 2018

tags :
Mauldin Economics: Οι πολιτικές της Fed θα αποτελέσουν απειλή για τις αγορές (και) το 2018
Η Mauldin Economics προειδοποιεί για τις συνέπειες των πολιτικών της Federal Reserve
Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Η.Π.Α. στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 δεν έχουν αποφέρει προς το παρόν την καταστροφή, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν σίγουρα «ιδανικά», σχολιάζει σε σημείωμά της η Mauldin Economics.
Όπως αναφέρεται, τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ενίσχυσαν κατακόρυφα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, καθώς «η Fed υποχρέωσε σχεδόν όλους τους επενδυτές να διαθέσουν χρήματα σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία: μετοχές, ακίνητα, εταιρικά ομόλογα κλπ».
Η προκύπτουσα επίδραση, θεωρητικά, επέτρεψε μεγαλύτερες δαπάνες, τουλάχιστον για αυτούς που ήδη ήταν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.
Πολλοί Αμερικανοί, ωστόσο, δεν έχουν βιώσει ακόμη την οικονομική ανάκαμψη, τη στιγμή που η εισοδηματική ανισότητα στις Η.Π.Α. έχει εκτοξευτεί, σχολιάζεται…
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι το μερίδιο των ανύπαντρων ενηλίκων έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ειδικά μεταξύ των «Millennials».



Η οικονομία και οι αγορές ενισχύονται, αλλά τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν κατανέμονται ομοιόμορφα.
«Υποτίθεται ότι μια αυξανόμενη παλίρροια ανεβάζει όλες τις βάρκες, αλλά δεν λειτουργεί σήμερα».
Πλέον, επισημαίνεται, η Fed αντιστρέφει τις πολιτικές της, αυξάνοντας τα επιτόκια και συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
«Με άλλα λόγια, ο Νο1 παράγοντας κινδύνου για την αμερικανική οικονομία το 2018, είναι η νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ο στόχος για τον πληθωρισμό (2%) να μην επιτευχθεί και η Fed να συσφίξει ταχύτατα τη νομισματική πολιτική.
Ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και για την Ευρώπη, καθώς η Ε.Κ.Τ. μειώνει σημαντικά την ποσοτική χαλάρωση».
Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται το ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης που δόθηκε στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Το 2018, θα εκτυπωθούν τουλάχιστον 1 τρισεκ. δολάρια λιγότερα στο πλαίσιο των QE παγκοσμίως, σε σχέση με το 2017.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης