Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
Με ευθύνη της ΝΔ δεν δόθηκε λύση το 1992, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ert.gr, έχουμε την ευκαιρία να επιλύσουμε το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, που εκκρεμεί για πλέον από 25 χρόνια, με δεδομένο ότι οι γείτονές μας έχουν αναθεωρήσει πολλές από τις ακραίες τοποθετήσεις του παρελθόντος, επισημαίνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού για παράθυρο ευκαιρίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται για να φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία ελπίζω να έχει ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση», ενώ υπογράμμισε ότι με ευθύνη της ΝΔ δεν δόθηκε λύση το 1992.
Όπως είπε, "θα δούμε και τη στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες –ξαναλέω- θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.
Και από εκεί και πέρα, θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να επιτύχουμε τον πολιτικό στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση.
Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αρκεί όλοι να δείξουν την αναγκαία υπεύθυνη στάση που οφείλουν με βάση και τη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά και το γεγονός ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρξει η δυνατότητα λύσης, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδιαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα".
Κάνοντας αναφορά στην οικονομία, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τα τελευταία προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, χωρίς να υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Κατά τον ίδιο, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει πλέον τους στόχους και αυτό είναι το κλειδί που μας οδηγεί στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο.
Εκτίμησε δε, πως δεν θα υπάρξει μεγάλη πολιτική διαφωνία στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε, "είναι το πολυνομοσχέδιο το οποίο ολοκληρώνει τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.
Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί και έναν σταθμό, καθώς σηματοδοτεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρήθηκε και με το τρίτο πρόγραμμα έχει φτάσει στο τέλος της.
Έχει ολοκληρωθεί.
 Δηλαδή, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει τους στόχους που όρισε η Συμφωνία του Αυγούστου του 2015.
Έχουμε διαδοχικά έτη όπου έχουμε πετύχει και έχουμε υπερβεί μάλιστα τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Και αυτό νομίζω ότι είναι και το σημείο-κλειδί που μας οδηγεί στην τελική φάση του προγράμματος και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η 3η αξιολόγηση έχει και θεσμικές κυρίως παρεμβάσεις, θεσμικά, διαρθρωτικά, δομικά μέτρα, τα οποία άλλα είναι συζητήσιμα, άλλα είναι προϊόν συμβιβασμού, άλλα είναι αναγκαίες τομές οι οποίες πρέπει να γίνουν.
Και εκτιμώ ότι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Παρόλα αυτά, δεν βλέπω ότι θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία.
Δεν μπορώ να θυμηθώ στιγμές στην υλοποίηση του προγράμματος που η φάση ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων ήταν χωρίς μεγάλες πολιτικές εντάσεις.
Και νομίζω ότι αυτό επίσης αποτελεί ένα σήμα ότι βαδίζουμε στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου πραγματικά προγράμματος, το οποίο δημιούργησε και κοινωνικές αδικίες.
Αλλά από εδώ και στο εξής, όπως δείξαμε και με τις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με τις κοινωνικές δράσεις υποστήριξης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, θα έχουμε τη δυνατότητα και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες και να διευρύνουμε πολιτικές που προωθούν την ισότητα και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα".
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι οφείλουν να προχωρήσουν για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια, εξηγώντας πως αυτό θα βοηθήσει τόσο τις τράπεζες όσο και την οικονομία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης