Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Η μυστική διπλωματία πέθανε με τον Ρισελιέ - H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο παραλόγου

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Η μυστική διπλωματία πέθανε με τον Ρισελιέ - H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο παραλόγου
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ , Γ. Κουμουτσάκος, βλέπει συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Σκοπιανό και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί πρώτη με μια ενιαία θέση
Μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό καταλογίζει στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ , Γ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Κουμουτσάκος βλέπει συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Σκοπιανό και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί πρώτη με μια ενιαία θέση.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΝΔ «ως κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της στο Βουκουρέστι.
Έθεσε με θάρρος και παρρησία τη βάση για επίλυση του ζητήματος με όρους και προϋποθέσεις που διασφάλισαν το σεβασμό της ιστορίας μας και το συμφέρον της πατρίδας μας.
Ταυτόχρονα ενημέρωνε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρατά κλειστά τα χαρτιά της και τις πληροφορίες για τον εαυτό της» και «πρώτιστη σημασία έχει η ενιαία κυβερνητική θέση».
Υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί, όπως πάντα, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ενώ σημείωσε ότι η ταυτόχρονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει προέλθει από κάποια πρωτοβουλία ή επιλογή της κυβέρνησης, αλλά «την επέβαλαν οι εξελίξεις, η συγκυρία, και το ιδιαίτερο, συχνά πιεστικό, διεθνές ενδιαφέρον για ταχεία διευθέτηση εκκρεμοτήτων».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει την απορία του για τη σπουδή του υπουργού Εξωτερικών να ανακοινώσει, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, την επίλυση του ονοματολογικού στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Όπως αναφέρει, «είτε προτρέχει καλλιεργώντας σκόπιμα υπεραισιόδοξες προσδοκίες, είτε έχει ήδη δεσμευθεί με μυστική διπλωματία και υπό πίεση, για κάποια λύση, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.
Στις σύγχρονες δημοκρατίες, όμως, δεν είναι ανεκτή η μυστική διπλωματία.
Αυτή πέθανε μαζί με τον καρδινάλιο Ρισελιέ"..
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η  κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός.
Το ζήτημα είναι εάν αυτή θα ωφελήσει ή όχι τα εθνικά συμφέροντα.
Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα».
Ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «η ΝΔ, το έχει τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο παραλόγου και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».
Τονίζει δε, πως "η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
Όχι η αντιπολίτευση.
Οφείλει λοιπόν να τοποθετηθεί πρώτη, με μια ενιαία θέση και με στήριξη του συνόλου της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Εάν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν την έχει, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης".
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το 2017 ήταν από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης