Τελευταία Νέα
Διεθνή

ARD: Βρώμικο deal η συμφωνία Gabriel - Cavusoglu για την πώληση των γερμανικών τανκ με ανταλλάγματα

ARD: Βρώμικο deal η συμφωνία Gabriel - Cavusoglu για την πώληση των γερμανικών τανκ με ανταλλάγματα
Η γερμανική κρατική τηλεόραση συνδέει την πώληση των τανκ με την απελευθέρωση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου από την κυβέρνηση Erdogan
Για «βρώμικο deal» Βερολίνου με την Άγκυρα κάνει λόγο η γερμανική δημόσια τηλεόραση σχολιάζοντας τη συμφωνία Γερμανίας - Τουρκίας που επετεύχθη και ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα (6/1) από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών S. Gabriel.
Το γερμανικό δίκτυο σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ για «ξεπάγωμα» των πωλήσεων τεθωρακισμένων προς την Τουρκία τις συνδέει με την αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Deniz Yucel που κρατείται εδώ και σχεδόν 1 χρόνο σε τουρκική φυλακή,
«Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια βρώμικη συμφωνία», αναφέρει σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι «δεν τερματίζει κανείς μια ομηρία δίνοντας τεθωρακισμένα στους απαγωγείς».
Νωρίτερα ο Gabriel είχε δηλώσει στο περιοδικό Der Spiegel,ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους'. Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι προκειμένου να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων. Και έτσι θα παραμείνει, όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Yucel».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τον αρθρογράφο του ARD ως ανταλλαγή, η οποία, «αν συμβεί, θα είναι το πιο κυνικό deal της χρονιάς. Θέλει ο Gabriel πραγματικά να πει ότι το αντάλλαγμα για την αποδέσμευση περαιτέρω εξοπλιστικών για τον τουρκικό στρατό θα γίνει με όπλα της Rheinmetall;», γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει με πολιτικά ή νομικά θέματα γύρω από την υπόθεση της φυλάκισης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, αλλά με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων και μάλιστα εδώ και χρόνια.
«Γι αυτό και δεν θα αλλάξει κάτι μετά την αποφυλάκιση του Yucel.
Αντιθέτως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Tayyip Ertdogan μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα αποτελούσε λόγο επανεξέτασης της κατάστασης. Ο Gabriel διατρέχει τον κίνδυνο με την δήλωσή του στο Spiegel να γκρεμίσει μόνος του όσα έχτισε ο ίδιος» καταλήγει το σχόλιο της γερμανικής τηλεόρασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης