Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Από σήμερα (7/1) οι διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Από σήμερα (7/1) οι διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
Το μεταναστευτικό, η φορολογία, η υγεία και η Ευρώπη,  τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν τις επόμενες πέντε μέρες CDU και SPD για να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης
(upd) Τρεις και πλέον μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, η Angela Merkel πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση και από την Κυριακή 7/1 θα αρχίσει μία πενθήμερη προσπάθεια για πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να κάνουν συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, μεταδίδει το Reuters.

Αισιόδοξη η Merkel

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε "αισόδοξη" πηγαίνοντας στις διερευνητικές συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), των οποίων ο ηγέτης Martin Schulz υποστηρίζει ότι δεν θα παραβεί τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του, όπως μεταδίδει το Reuters.
To Συντηρητικό κόμμα της Merkel και το SPD έχουν προγραμματίσει πέντε μέρες συνομιλιών για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος για να σχηματίσουν ξανά τον μεγάλο συνασπισμό που κυβέρνησε τη Γερμανία τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.
Ο Horst Seefer, επικεφαλής του CSU, αδελφού κόμματος του CDU, είπε ότι πηγαίνει στις συζητήσεις με "υψηλό ηθικό" και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

Συνομιλίες πέντε ημερών CDU και SPD με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης

To SPD συμφώνησε απρόθυμα να συμμετάσχει σε διερευνητικές συνομιλίες, αλλά είναι η μοναδική ελπίδα της Merkel να επεκτείνει τη 12ετή θητεία της στην καγκελαρία, μετά την αποτυχία της να κάνει κυβέρνηση με δύο μικρότερα κόμματα (Πράσινοι και Φιλελεύθεροι).
Το SPD που είχε συγκυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια με το CDU της Merkel, ήθελε αυτή τη φορά να μείνει στην αντιπολίτευση, επειδή στις πρόσφατες εκλογές κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του από το 1933.
Ωστόσο, αναθεώρησε τη στάση του μετά από πιέσεις του προέδρου της Γερμανίας.
Υπάρχουν, πάντως, εσωκομματικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας με τη Merkel, από στελέχη που πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να στοιχίσει σε ψήφους στο SPD, ενώ θα κάνει και το ξενοφοβικό κόμμα AfD αξιωματική αντιπολίτευση.
Τον προβληματισμό που υπάρχει στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της και η βουλευτής Manuela Schwesig, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος στην περιοχή της Ρηνανίας - Βεστφαλίας Norbert Roemer είπε ότι κανένας βουλευτής στο κρατίδιό του δεν είναι υπέρ του συνασπισμού με τους Συντηρητικούς της Merkel, διότι δεν την εμπιστεύονται πλέον.
Ο μεγάλος συνασπισμός δεν χαίρει της εκτίμησης ούτε του εκλογικού σώματος, καθώς το 52% των Γερμανών δεν τον επθυμεί και μόνο το 45% θέλει να δει να υλοποιείται.
Τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας λογικά θα συγκρουστούν κατά τις συνομιλίες στα θέματα της μετανάστευσης, της φορολογίας, της υγείας και της Ευρώπης.
O Volker Bouffier, στέλεχος του CDU είπε ότι είναι υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά στην πράξη θα φανεί κατά πόσο θα είναι αυτός αποτελεσματικός και ότι δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος.
Πιο συμβιβαστικό τόνο είχε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Andrea Nahles, που είπε ότι διαπραγμάτευση σημαίνει ότι δεν παίρνεις το 100% όσων ζητάς.
Αν οι συζητήσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί το Πάσχα.
Πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί είναι και ο ηγέτης του αδελφού κόμματος της Merkel, του CSU, Horst Seehofer.
Oι πιθανοί εταίροι έχουν συμφωνήσει οι συνομιλίες να διαρκέσουν ως την Πέμπτη 11/1.
Αν υπάρξει κοινό έδαφος και το SPD πάρει την έγκριση των μελών του μέσω ψηφοφορίας, τότε θα αρχίσει νέος κύκλος συνομιλιών.
Αλλά αν οι αρχικές διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε η Γερμανία θα πάει σε νέες εκλογές, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, ή, θα σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας η Merkel.

(Πρώτη ενημέρωση 09:29, Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης