Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Η «καθαρή έξοδος» είναι απολύτως εφικτή – Στο 15% η ανεργία μέχρι τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Σταθάκης: Η «καθαρή έξοδος» είναι απολύτως εφικτή – Στο 15% η ανεργία μέχρι τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019
«Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη περί νέας ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης
«Σταδιακά αποκαθίσταται πλήρως η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την οριστική και καθαρή έξοδο από την περίοδο των μνημονίων», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα προχωράμε ομαλά προς την επίτευξη του στόχου αυτού.
Το Δημόσιο δανείζεται ήδη με χαμηλά επιτόκια (1,65%) μέσω εντόκων γραμματίων, έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές δημοπρασίες ομολόγων και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ακόμα πιο «φιλόδοξες» κινήσεις.
Κυρίως, όμως, οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.
Ήδη το κόστος δεκαετούς δανεισμού έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 4%, έναντι 5,4% στις αρχές Δεκεμβρίου, 6% προ εξαμήνου και 7,3% προ 12μήνου.
Υπενθυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, εννέα μήνες πριν από την έξοδο από το δικό της πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2014, το κόστος δεκαετούς δανεισμού για την Πορτογαλία υπερέβαινε το 7%.
Φαίνεται, δηλαδή, οι επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα έχουμε μια πορεία αντίστοιχη της Πορτογαλίας».
Προσθέτει ότι έχει ήδη σημειωθεί θεαματική μείωση στην εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ (ο δανεισμός από τον ELA έχει υποχωρήσει στα 25 δισ. ευρώ, έναντι 50 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016 και 90 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2015), αυξάνονται οι καταθέσεις σταθερά και οι τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, μέσω καλυμμένων ομολόγων.
Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που πρέπει να διορθωθεί στο επόμενο 8μηνο, ο κ. Σταθάκης  τονίζει ότι ήδη η αγορά έχει προεξοφλήσει τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση των οίκων παραμένει χαμηλή.
«Το χάσμα αυτό θα κλείσει αλλά οι κινήσεις θα είναι σταδιακές», όπως αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι για τη μεταβατική περίοδο χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από την εμπειρία άλλων κρατών που βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση και επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου όταν ολοκληρώθηκε το μνημόνιο η αξιολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους ήταν χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας.
«Όσο για τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τη χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα, η εμπειρία της Κύπρου το 2016 μας δείχνει ότι η «καθαρή έξοδος» είναι απολύτως εφικτή και συμπαρασύρει τον τραπεζικό τομέα, καθώς οι τράπεζες αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις αγορές και αυξάνονται οι καταθέσεις», σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη.
Ακόμη, ο υπουργός εκτιμά ότι «μέχρι τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, το ποσοστό ανεργίας θα επιστρέψει στο 15%, επίπεδο όπου βρισκόταν στα τέλη του 2010, όταν ξεκινούσε η περίοδος των μνημονίων», ενώ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική την εικόνα των επενδύσεων, με την Ελλάδα να κατατάσσεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και δεύτερη σε προσέλκυση επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Στρατηγικών Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη περί νέας ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, ενώ οι πλειστηριασμοί είναι ένα από τα εργαλεία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων που τελικά θα χρησιμοποιηθεί και πιθανότατα λιγότερο.
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «οι εκλογές δεν θα γίνουν φέτος αλλά το 2019, με την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της Βουλής»,  για τα ενεργειακά θέματα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ενίσχυση της θέσης της ΔΕΠΑ στο Νότο, δηλαδή στην Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής, σημειώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αυτονόμηση ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση έχει ολοκληρωθεί και δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, ενώ για τις αλλαγές σε διοικήσεις ΔΕΚΟ απαντά ότι  «το Υπουργείο ως εποπτεύων φορέας παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα, αξιολογεί τις επιδόσεις και είναι πάντοτε παρών για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο που θέτει η εθνική ενεργειακή πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης