Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ενεργειακή ανεξαρτησία ΗΠΑ: Το όραμα του Donald Trump που γίνεται πραγματικότητα

Ενεργειακή ανεξαρτησία ΗΠΑ: Το όραμα του Donald Trump που γίνεται πραγματικότητα
Mέσα στα επόμενα χρόνια είναι πιθανό ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να πετύχει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ένας από τους στόχους που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προκειμένου να «κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη» περιλάμβανε την ανάπτυξη της χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο αυτό περιλάμβανε την ανάπτυξη νέων πετρελαϊκών πεδίων στην χώρα, τη δημιουργία τουλάχιστον μισού εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις περαιτέρω επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου ώστε να αντισταθμίσει την παραγωγή άνθρακα και να μειώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις εκπομπές ρύπων.
Παράλληλα, ένας από τους στόχους-κλειδιά του σχεδίου αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το να γίνει η χώρα «πλήρως ανεξάρτητη από κάθε ανάγκη εισαγωγής ενέργειας από το καρτέλ του ΟΠΕΚ ή από οποιοδήποτε έθνος που εχθρικό προς τα συμφέροντά μας».
Μέσα στο 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του αναφορικά με τις προβλέψεις του για τον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι μέσα σε ένα διάστημα δέκα ετών, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «καθαρό» παραγωγό πετρελαίου, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να καταφεύγει σε εισαγωγές προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντίστοιχες προβλέψεις της αμερικανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), η οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον καθ’ οδόν στο να μετατραπούν σε κυρίαρχο ηγέτη παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες.
Με την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να αναμένεται να «σπάσει» το φράγμα των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέσα στο 2018, και την παραγωγή φυσικού αερίου να βρίσκεται επίσης σε σταθερή ανοδική πορεία από το 2016, το ερώτημα που δημιουργείται δεν είναι άλλο από το εξής: Μπορούν οι ΗΠΑ να πετύχουν το στόχο που έχει θέσει ο Trump και να γίνουν μία ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα;
Πριν από περίπου μία δεκαετία η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη συγκριτικά με το πώς είναι τα πράγματα σήμερα.
Από το 1970, όταν και η παραγωγή της χώρα άγγιξε τα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταγραφόταν μία συνεχιζόμενη πτώση, η οποία το 2005 είχε διαμορφωθεί στα 5,2 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.
Παράλληλα, η ζήτηση της χώρας βρισκόταν μονίμως σε ανοδική πορεία, με τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, όπως είναι τα καύσιμα ντίζελ και η βενζίνη, να αυξάνονται συνεχώς, αγγίζοντας μάλιστα επίπεδα ρεκόρ το 2005, στα 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ από το 1970 έως και σήμερα


Έκτοτε, οι παραπάνω αριθμοί έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη χώρα έφτασε ξανά τα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο του 2015, ενώ ξεπέρασε τα σχετικά επίπεδα κατά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με την ημερήσια παραγωγή πλέον να ξεπερνά τα 9,7 εκατ. βαρέλια.
Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσε και η παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%, ενώ η σημαντική άνοδος που είχαν οι τιμές του πετρελαίου μέχρι το 2014 συνέβαλε σε μεγάλο στη μείωση της ζήτησης στη χώρα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, η Ουάσιγκτον κατάφερε να αυξήσει τις διυλίσεις πετρελαίου, καταφέρνοντας το 2011 να γίνει ένας καθαρός εξαγωγέας προϊόντων πετρελαίου για πρώτη φορά από το 1949.
Ως εκ τούτου, οι ημερήσιες εξαγωγές της χώρας ανέρχονται πλέον σε 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου ανέρχονται σε περισσότερα από 3 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, εφόσον το αμερικανικοί Κογκρέσο εγκρίνει τις εγκαταστάσεις των τερματικών σταθμών ΥΦΑ, οι οποίες διευκολύνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, μία εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειες.
Μέσα στο 2017, οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία έστειλαν επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο, απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση για ταχύτερη έγκριση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να αυξήσουν τις εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου τα τελευταία 40 χρόνια και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα έτη
Παράλληλα, οι νομοθέτες της χώρας θα μπορούσαν να επιτρέψουν μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν εκτάσεις γης οι οποίες ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα το γεγονός ότι από το 2011 έως το 2015, οι γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακά εδάφη αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8%, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε ιδιωτικές εκτάσεις ανήλθε στο 113%.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί καθιστούν την παραγωγή σε ομοσπονδιακές εκτάσεις ιδιαίτερα δύσκολη, με την απόκτηση της σχετικής άδειας γεώτρησης να χρειάζεται πάνω από 200 ημέρες για εγκριθεί, ενώ για ιδιωτικές εκτάσεις σε ορισμένες πολιτείες η άδεια εγκρίνεται μέσα σε μόλις 10 εργάσιμες μέρες.
Εφόσον τα παραπάνω εμπόδια ξεπεραστούν, τότε θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση των εξαγωγών θα έφερνε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Με τις εισαγωγές πετρελαίου της χώρας να υποχωρούν πλέον κάτω από τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά ώστε μέχρι το 2019 να επιτύχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών, καθώς το σενάριο του να μην πραγματοποιούνται καθόλου εισαγωγές από άλλες χώρες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ορισμένα διυλιστήρια των ΗΠΑ τα οποία δραστηριοποιούνται κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, και τα οποία είναι πιθανό να επιλέγουν πάντοτε να εισάγουν καναδικό αργό πετρέλαιο.
Παρ’ όλα αυτά, εφόσον το κριτήριο είναι το εάν οι εξαγωγές πετρελαίου είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τις εισαγωγές, τότε η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ θεωρείται δεδομένη μέσα στα απόμενα χρόνια, και θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος εάν οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν κατέρρεαν το 2014.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια

Μέσα στο 2016, η κατάρρευση των τιμών προκάλεσε πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, αυξάνοντας ελαφρώς της εισαγωγές, με την ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό να έχει επίσης ανοδική τάση.
Ωστόσο, η συμφωνία που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚ στα τέλη του 2016, και η οποία ανανεώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι τα τέλη του 2018 συνέβαλε τα μέγιστα την ανάκαμψη των τιμών, ευνοώντας παράλληλα και την άνοδο στην παραγωγή των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η σταδιακή στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας γενικότερα αναμένεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση προς το πετρέλαιο και τα προϊόντα του, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους χωρίς να πραγματοποιούν εισαγωγές από άλλες χώρες.
Δεδομένης λοιπόν της αυξημένης παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου, της ανάκαμψης των τιμών, και της πτώσης της ζήτησης, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο Trump θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το όραμά του και να πετύχει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης