Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ στο Ιράν αρχίζουν στα τέλη Ιανουαρίου 2018 - Μεγάλο σχέδιο ο αγωγός του Κιρκούκ

Οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ στο Ιράν αρχίζουν στα τέλη Ιανουαρίου 2018 - Μεγάλο σχέδιο ο αγωγός του Κιρκούκ
Η μεταφορά του αργού πετρελαίου στο Ιράν υπόκειται σε συμφωνία ανταλλαγής που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο 2017
Στην εξαγωγή πετρελαίου προς το Ιράν από τα βόρεια πεδία του Κιρκούκ θα προχωρήσει πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2018 το Ιράκ, όπως δήλωσε σήμερα (7/1/2018) ο Ιρακινός αρμόδιος υπουργός, Jabar al-Luaibi.
Περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου θα μεταφερθούν στο διυλιστήριο του Ιράν Kermanshah σε πρώτη φάση, είπε ο al-Luaibi, εκφράζοντας την πεποίθηση, πως αυτό μπορεί να συμβεί περί τα τέλη του μήνα.
Η μεταφορά του αργού πετρελαίου στο Ιράν υπόκειται σε συμφωνία ανταλλαγής που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο 2017 από τις δύο χώρες για να επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από το Κιρκούκ.
Το Ιράκ και το Ιράν συμφώνησαν να ανταλλάξουν μέχρι και 60.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου που παράγεται από το Kιρκούκ και για το ιρανικό πετρέλαιο που θα παραδοθεί στο νότιο Ιράκ, όπως σημείωσε ο al-Luaibi.
Οι πωλήσεις ακατέργαστου  πετρελαίου στο Κιρκούκ έχουν σταματήσει, δεδομένου ότι οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο των πεδίων από τους Κούρδους τον Οκτώβριο 2017.
Οι κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Κιρκούκ το 2014, όταν ο στρατός του Ιράκ κατέρρευσε στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος.
Η κουρδική αντίσταση εμπόδισε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν τα πετρελαϊκά πεδία της περιοχής.
Το Ιράκ και το Ιράν σχεδιάζουν επίσης να κατασκευάσουν έναν αγωγό για τη μεταφορά του πετρελαίου από το Κιρκούκ, ώστε να αποφύγουν τη μεταφορά του με πλοίο.
Ο προγραμματισμένος αγωγός θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα διαδρομή εξαγωγής από το Κιρκούκ μέσω της Τουρκίας και της Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης