Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Το 53% των Γερμανών θεωρούν δεδομένη και απαραίτητη τη συνεργασία Merkel - Schulz

Bild: Το 53% των Γερμανών θεωρούν δεδομένη και απαραίτητη τη συνεργασία Merkel - Schulz
Τα τρία μεγάλα κόμματα (CDU-SCU-SPD) έχουν περιθώριο ως την Πέμπτη (14/1) για να ανακοινώσουν την κυβέρνηση συνεργασίας  
Κι ενώ η διαβούλευση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης το αργότερο ως την Πέμπτη (14/1), δημοσκόπηση της Bild δείχνει ότι το 53% των γερμανών θεωρούν δεδομένη τη συγκυβέρνηση SPD και CDU.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild δείχνει ακόμη ότι το 54% των γερμανών θεωρεί ότι ο μεγάλος συνασπισμός θα έχει θετική επίδραση στη χώρα.
Οι συντηρητικοί (CDU- SCU) της A. Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του M. Schulz βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση ώστε μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τα τρία κόμματα να έχουν αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.
Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Merkel η οποία εξερχόμενη από την έδρα των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πως «πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Horst Seehofer τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».
Αν πράγματι υπάρχει αυτή η διάθεση θα διαπιστωθεί το αργότερο την Παρασκευή όταν θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Ως τότε οι 14 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς. Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας βρίσκονται τα δημοσιονομικά τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Οι «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.
Επίμαχα θέματα των διαβουλεύσεων είναι οπωσδήποτε η φορολογική πολιτική. Το SPD ζητά τη μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία και την αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα. CDU και CSU απορρίπτουν αυτή την πρόταση. Και ενώ οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες τις απορρίπτουν. Διάσταση απόψεων επικρατεί και για τα ταμεία ασφάλισης όπως επίσης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες που σχεδόν ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Em Macron που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα δύο χριστιανικά κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Λιγότερο προβληματικά θεωρούνται ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική και η προστασία του κλίματος αλλά και το συνταξιοδοτικό.
Οι διαβουλεύσεις ως την Πέμπτη θα είναι ολοήμερες. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα την πάρει έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης