Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης με περιορισμένες αλλαγές τον Φεβρουάριο 2018

Ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης με περιορισμένες αλλαγές τον Φεβρουάριο 2018
Στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που συναρτώνται με τον πολιτικό σχεδιασμό του 2018, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η αντίστροφη μέτρηση για τις πιθανές αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση.....τοποθετείται αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες σε τομείς που έχει διαπιστωθεί ότι πάσχει το κυβερνητικό σχήμα.
Τα πρόσωπα που φέρονται υπό μετακίνηση ή έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο Γιάννης Μουζάλας από το μεταναστευτικής πολιτικής, η Λύδια Κονιόρδου από το Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από το Ναυτιλίας, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Ράνια Αντωνοπούλου καθώς και για τους Γιάννη Τσιρώνη και Κώστα Ζουράρι.
Πάντως για τον κ. Παπαδημητρίου λέγεται ότι υπάρχει ικανοποίηση από τα επιχειρηματικό πρότζεκτ που έχει εξασφαλίσει και θα τρέξουν μέσα στο 2018 και για τις σχέσεις που εξασφαλίζει με επιχειρηματικούς παράγοντες πέραν του Ατλαντικού.
Ίσως αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.
Το ποιοι θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα συναρτάται όχι μόνο με την αποτελεσματικότητα, αλλά και με τα πολιτικά μηνύματα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η είσοδος στην κυβέρνηση των Φώτη Κουβέλη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σαν σφήνα του πρωθυπουργού στον εν εξελίξει διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς που θα κορυφωθεί με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το Μάρτιο 2018.
Στα υπό αξιοποίηση πρόσωπα είναι στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης που έχουν διατελέσει υπουργοί και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κομματικό προσκήνιο και παρασκήνιο.
Πάντως ο  κ. Τσίπρας είναι ικανοποιημένος από το πείραμα της αξιοποίησης των στελεχών της νέας γενιάς –Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης, Χαρίτσης, Βασιλειάδης Λιάκος- και φέρεται διατεθειμένος να επιμείνει με την αναβάθμιση ορισμένων εξ αυτών και την ένταξη άλλων της ίδιας κατηγορίας που είναι εκτός κυβέρνησης ή σε θέσεις γενικών γραμματέων.
Πάντως δεν φέρεται σε καμία περίπτωση να αγγίζει τα βαριά ονόματα –Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης Όλγα Γεροβασίλη-, που έχουν άλλωστε σημαντικά νομοσχέδια προς κατάθεση.
 Το ερώτημα του ανασχηματισμού συνδέεται εκ των πραγμάτων με τον σχεδιασμό των εκλογών.
Το βασικό σενάριο στο οποίο έχει καταλήξει επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου είναι να επιδιώξει εξάντληση της τετραετίας.
Θα εξαρτηθεί αυτό, αφενός από την πορεία της οικονομίας και από το αν θα υπάρξει περιθώριο διορθωτικών παρεμβάσεων για ανακούφιση κοινωνικών κατηγοριών που αποτελούν εκλογική πελατεία για το κυβερνών κόμμα.
Αφετέρου σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν οι δανειστές στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεχθούν μετάθεση της μείωσης των συντάξεων για αργότερα, αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου.
Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου ο μεγάλος ανασχηματισμός θα γίνει μετά τον επόμενο Αύγουστο και θα διαμορφώσει το σχήμα μάχης των εκλογών.
Γι αυτό και στις αρχές Φεβρουαρίου θα προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές.
Εάν τα αιτήματα απορριφθούν από τους δανειστές και οι τα όποια θετικά μέτρα προσδοκά η κυβέρνηση ματαιωθούν, τότε το εναλλακτικό και μειοψηφικό σενάριο προβλέπει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018, μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Τα δύσκολα


Μπορεί η κυβέρνηση να άνοιξε την ατζέντα του 2018 με το Σκοπιανό, καθώς το θεωρεί προνομιακό πεδίο –για τον επιπλέον λόγο ότι δημιουργεί προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση-, ωστόσο τα δύσκολα είναι πάντα στην Οικονομία.
Την εβδομάδα που αρχίζει θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα (15/1/2018).
Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές θα γίνει την Τετάρτη και Πέμπτη, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή, ώστε  να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.
Καθώς το νομοσχέδιο έχει αρκετά δύσκολα σημεία παράλληλα με την κατάθεση θα αρχίσει και το μασάζ στους βουλευτές και η προετοιμασία της κομματικής βάσης.
Οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν την Τρίτη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να κάμψουν τις αντιρρήσεις που προκαλούν θέματα όπως τα προνοιακά επιδόματα, οι αλλαγές στην ΔΕΗ, το εργασιακό και οι προκήρυξη απεργιών.
Σήμερα πάντως πραγματοποιείται η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η πρώτη για το 2018, με αντικείμενο την διαπραγμάτευση αλλά και το Σκοπιανό.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης