Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό - Δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό - Δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης
Ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.
(upd) Δεκτό έκανε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την προσφυγή του ελληνικού δημοσίου, αποφασίζοντας την αναστολή χορήγησης ασύλου στον ένα εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Ο λόγος για τον Suleyman Ozkaynakci, ο οποίος έχει διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Άκυρα τον Ιούλιο του 2016.
Ειδικότερα, λοιπόν, η πρόεδρος του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής και αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ο Τούρκος στρατιωτικός οδηγήθηκε και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, ως διοικητικά κρατούμενος, και στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Τουρκία: Περιμένουμε την έκδοση των 8 το συντομότερο δυνατόν

Από την πλευρά της η Τουρκία, δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Bekir Bozdag, επέμεινε στο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη.
«Η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα την έκδοση των 8 πρώην αξιωματούχων το συντομότερο δυνατόν» φέρεται να δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης.
Παράλληλα τόνισε πως «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Η χορήγηση ασύλου στον Ozkaynakci είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας ενώ είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες» αναφερόταν στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ γινόταν λόγος και για «επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».

Η απόφαση που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων

Η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου λήφθηκε από την 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου λίγο πριν την εκπνοή του 2017 και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2017.
Στο σκεπτικό της απόφασης της η επιτροπή αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».
Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη», ενώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Άρειος Πάγος έχει πει «όχι» στην έκδοση των 8 στην Τουρκία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στη σημερινή (8/1/2018) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

ΝΔ: Μόνο τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείο Αθηνών που έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό αναφέρεται η ΝΔ, τονίζοντας ότι «μόνο τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρονται τα εξής:
«Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία.
Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ αυτών.
Ως εκ τούτου όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της Κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε.
Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».

ΚΚΕ: Δημιουργούνται ερωτηματικά για συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Erdogan


Ερωτηματικά για συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan προκαλεί -σύμφωνα με το ΚΚΕ- η αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού, ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, που κατέθεσε τη σχετική αίτηση ακύρωσης, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Erdogan» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Ποτάμι για αναστολή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό: Εντολοδόχος του Erdogan η κυβέρνηση

«Εντολοδόχο» του Erdogan χαρακτηρίζει το Ποτάμι την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
«H κυβέρνηση υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να ''παγώσει'' τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα.
Ο κ. Erdogan σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος.
Το ταξίδι του απέδωσε.
Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του.
Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή.
Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ένωση Κεντρώων: Η Ελλάδα ουσιαστικά δηλώνει υποταγή στην Τουρκία

Τη θέση ότι η Ελλάδα δηλώνει υποταγή στην Τουρκία εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
«Η εξέλιξη αυτή δεν μας τιμά και προοιωνίζει τον τρόπο που θα λειτουργούμε εφεξής στην εξωτερική μας πολιτική», συμπληρώνει και καταλήγει: «Αν μάλιστα τελικά παραδώσουμε τους Τούρκους στην Άγκυρα θα είναι για να φεύγουν από την Ελλάδα όσοι έχουν αξιοπρέπεια».

(Αρχική δημοσίευση Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, ώρα 10:46)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης