Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού ο βασικός λόγος για την μη επενδυτική αξιολόγηση των πορτογαλικών τραπεζών

tags :
Fitch: Η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού ο βασικός λόγος για την μη επενδυτική αξιολόγηση των πορτογαλικών τραπεζών
Το προφίλ των πορτογαλικών τραπεζών βελτιώνεται, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, αναφέρει η Fitch
Η πρόσφατη βελτίωση των πιστωτικών προφίλ των πορτογαλικών τραπεζών πρόκειται να συνεχιστεί το 2018, με τη βοήθεια της μακροοικονομικής ανάκαμψης της Πορτογαλίας, αναφέρει η Fitch Ratings.
Η πτώση της ανεργίας και η ήπια αλλά σταθερή ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων θα πρέπει να ωφελήσουν τις τράπεζες μέσω χαμηλότερων προβληματικών δανείων (NPL) και υψηλότερων ανακτήσεων.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει η αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2,6% το 2017 και ενώ ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί το 2018-2019, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται.
Τον περασμένο μήνα η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις αρκετών τραπεζών ή τις προοπτικές τους, μετά την αναβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας στο BBB από το BB +.
Τα πιστωτικά μεγέθη των πορτογαλικών τραπεζών βελτιώθηκαν σημαντικά το 2017.
Ο μέσος δείκτης πλήρους κεφαλαιακής απαίτησης Tier 1 ήταν στο 12,4% στο τέλος Ιουνίου του 2017, πολύ υψηλότερος από το 9,5% που καταγράφηκε ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, οι Βαθμολογίες Βιωσιμότητας των τραπεζών παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας.
Τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με προβλήματα, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το εταιρικό χρέος, μειώνονται, αλλά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Πορτογαλίας και παραμένουν ένα πλήγμα για τα κέρδη.
Η Fitch εκτιμά ότι οι περσινές αναθεωρήσεις της πτωχευτικής νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους, εκκαθάρισης και αποκλεισμού θα βοηθήσουν την κατάσταση μεσοπρόθεσμα.
Η κάλυψη των ταμειακών διαθεσίμων από τις πορτογαλικές τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι χαμηλή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το 50% για τις περισσότερες τράπεζες, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες.
Η διάθεση των θεσμικών επενδυτών για πορτογαλικά περιουσιακά στοιχεία αυξάνεται, αλλά η Fitch πιστεύει ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να καταγράψουν πρόσθετες απομειώσεις για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις απόδοσης των επενδυτών και να επιταχυνθούν οι πωλήσεις.
Εκτός από την αντιμετώπιση προβλημάτων ενεργητικού, οι περισσότερες τράπεζες επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης