Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Fed σχεδιάζει ήδη το πώς θα αντιμετωπίσει την επόμενη ύφεση της αμερικανική οικονομίας

tags :
MarketWatch: Η Fed σχεδιάζει ήδη το πώς θα αντιμετωπίσει την επόμενη ύφεση της αμερικανική οικονομίας
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν τα νέα εργαλεία που θα χρειαστούν για να καταπολεμήσουν την επόμενη ύφεση
Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ήταν ως επί το πλείστον θετικές κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια διάσκεψη για τον εργασιακό τομέα.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve που εμφανίστηκαν στη διάσκεψη, επέλεξαν να αφιερώσουν περιορισμένο χρόνο ώστε να αναφερθούν στα θετικά στοιχεία της οικονομίας, όπως είναι η χαμηλή ανεργία και τα οκτώ χρόνιας αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης.
Αντ' αυτού, οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μία σοβαρή συζήση σχετικά με τα νέα εργαλεία που θα χρειαστούν προκειμένου να καταπολεμήσουν την επόμενη ύφεση, γεγονός που αναμένεται να βρεθεί και στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Κάθε φορά που η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο ότι η Fed θα πρέπει να επαναφέρει τα επιτόκιά της στο 0%, γεγονός που ενδεχομένως να επανεκινήσει την ποσοτική χαλάρωση ή τις αγορές περιουσιακών στοιχείων οι οποίες δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στο Κογκρέσο.
Η παραπάνω προοπτική προκαλεί προβληματισμό, γεγονός που οδηγεί την κεντρική τράπεζα στο να στραφεί σε νέες ιδέες.
«Η Fed γνωρίζει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναφέρει τα επιτόκιά της στο 0 κάποια στιγμή στο μέλλον και είναι ζήτημα συνετής σχεδίασης το να αυξήσει από τώρα την εργαλειοθήκη της», σχολιάζει η πρόεδρος της Macropolicy Perspectives, Julia Coronado, προσθέτοντας ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι η καταλληλότερη, δεδομένου ότι οι οικονομίας παγκοσμίως «επιστρέφουν στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Patrick Harker, χαρακτήρισε τη σχετική κουβέντα ως «αξιόλογη» απέναντι στο «ποιοί πρέπει να είναι οι στόχοι μας καθώς προχωράμε μπορστά», καθώς όπως τόνισε, «υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να εξετάσουμε».
Από την πλευρά του, η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στην εξέταση νέων πλαισίων πολιτικές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι όλες τους έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.
Παράλληλα, τόσο η ίδια, όσο και ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, συμφώνησαν με την άποψη του Harker ότι η εξέταση των νέων εργαλείων αποτελέι σωστή προσέγγιση.
«Η χρήση νέων εργαλείων απαιτεί σημαντική συζήτηση και σκέψη, ωστόσο θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία των ΗΠΑ εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά», τόνισε ο Bullard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης