Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα θετικά outlooks παγκοσμίως

tags :
Fitch: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα θετικά outlooks παγκοσμίως
Αισιόδοξη η Fitch για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως 
Οι θετικές προοπτικές (outlooks) για την πιστοληπτική ικανότητα κρατών και επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος Fitch.
Οι βασικοί παράγοντες για την ευρεία βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά και οι σταθερές τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Βέβαια, η πιστοληπτική ικανότητα ενδέχεται να αρχίσει να εξασθενεί πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνεται, καθώς η εξαιρετικά υποστηρικτική -χαλαρή- νομισματική πολιτική καταργείται σταδιακά και τα αυξανόμενα επιτόκια αρχίζουν να επηρεάζουν το κόστος χρηματοδότησης και την ποιότητα του ενεργητικού.
«Οι παγκόσμιες προοπτικές αξιολόγησης εξακολουθούν να βελτιώνονται.
Το μέσο καθαρό ισοζύγιο (σσ: θετικές προοπτικές μείον τις αρνητικές) των προβλέψεων -σε όλους τους τομείς παγκοσμίως- έγινε θετικό για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, σε 1,1% στις 30 Νοεμβρίου 2017, από -7,9% στις αρχές του έτους.
Η τάση είναι εμφανής σε όλες τις χώρες, τις επιχειρήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες αγορές», υπογραμμίζει ο οίκος.
Η Fitch αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 3,3% το 2018.
Οι γεωγραφικές περιοχές με -κατά μέσο όρο- αρνητικές προοπτικές αξιολόγησης περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά στα κράτη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το μερίδιο των αξιολογήσεων μεταξύ «ΑΑΑ» και «Α» ανερχόταν σε 37% στις 30 Νοεμβρίου 2017, από 54% στο τέλος του 2007.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης