Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Στη παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του FTSE25 είναι από πολύ σωστά αποτιμημένες έως ακριβές

tags :
Στη παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του FTSE25 είναι από πολύ σωστά αποτιμημένες έως ακριβές
Θα είναι η χρονιά των πολύ καλών εταιρειών με τρέχουσα αποτίμηση κάτω των 150 εκατ. ευρώ
Στη παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του FTSE25 είναι από πολύ σωστά αποτιμημένες έως ακριβές. 

(1) ΕΦΕΤΟΣ θα είναι η χρονιά των πολύ καλών εταιρειών με τρέχουσα αποτίμηση κάτω των 150 εκατ. ευρώ. Οι στόχοι έχουν ήδη μπει στο περισκόπιο (δεν είναι δεοντολογικό να ονοματίσουμε…), όμως χαρτιά δεν υπάρχουν για να ικανοποιήσουν την ζήτηση στις τρέχουσες τιμές. ‘Αλλωστε, ο μ/μ τα έχει ήδη αναφέρει πολλάκις, λεπτομερέστατα και σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αν δεν υπάρξει αρνητική γεωπολιτική εξέλιξη, θα δούμε πράγματα και θαύματα…

(2) Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν, των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

(3) Τα μεγάλα ANEKΔΟΤΑ του πίνακα στο Χ.Α: ΤΕΝΕΡΓ στα 546,6 εκατ. ευρώ και Ελλάκτωρ στα… 333,5 εκατ. ευρώ. = ΑΘΗΝΑ στα 78 εκατ. ευρώ και ΑΒΑΞ στα… 65,8 εκατ. ευρώ… = ΔΑΙΟΣ 42 εκατ. ευρώ και ΚΕΚΡΟΠΑΣ στα… 15 εκατ. ευρώ(!!) = ΛΑΜΨΑ 363 εκατ. ευρώ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στα… 75,7 εκατ. ευρώ = ΥΓΕΙΑ 178 εκατ. ευρώ και ΙΑΣΩ… 99,9 εκατ. ευρώ. Γιατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά…

(4) QUEST: Last, but not least!!! (από τον Αν@λήτη: Παρά την αδιάκοπη ανοδική της πορεία, η μετοχή παραμένει φτηνή. Η επιλογή της βασίζεται στο γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε 4 κλάδους αιχμής: 1) Οι ταχυμεταφορές, με την ACS να καταγράφει σταθερά εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, μετά την απελευθέρωση της αγοράς, 2) Ο τομέας των καρτών, όπου η θυγατρική μόλις ξεκίνησε να παρουσιάζει κερδοφορία και αναμένεται αλματώδη αύξηση των κερδών τα επόμενα έτη, 3) ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος παρά την στασιμότητα, μπορεί να λάβει σημαντικότατη ώθηση, σε περίπτωση εκκίνησης μεγάλων έργων και 4) ο κλάδος ενέργειας, όπου παρά το γεγονός ότι φάνηκε προς το παρόν μία πρόθεση αποχώρησης, καθώς πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φωτοβολταϊκών, ο όμιλος επανέκαμψε καθώς ξεκίνησε τις αγορές. Οι αγοραπωλησίες έχουν λογική, καθώς τα παλιά Φ/Β πουλήθηκαν  προς €1,5 εκ./ΜW, ενώ τα καινούρια αγοράστηκαν προς €1/MW. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει μια καθαρή ταμειακή θέση €2/μετοχή και η παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών, υπόσχεται την διανομή ακόμα περισσότερων μετρητών. (Ρ/Ε2017: στο 17 P/BV:0,92)

(5) ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ: Ποιοί άλλοι από τους μεγαλομετόχους της JP Αβαξ…. Που αποτίμησαν και απορρόφησαν την θυγατρική του ΑΘΗΝΑ στην κ/φση των 79,5 εκατ. ευρώ, ενώ ολόκληρος ο δικός τους όμιλος παραμένει κάτω των 65 εκατ. ευρώ!!! Μάλιστα, αν δεν έβγαιναν αγοραστές διορατικοί ιδιώτες επενδυτές (γιατί οι περισσότεροι κοιμόντουσαν και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…) θα την βλέπαμε ακόμη στα 45 και 50 εκατ. ευρώ… Ιδού λοιπόν τοπίον δράσης λαμπρόν, γιατί αυτές οι αστειότητες κάποια στιγμή σοβαρεύουν…

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στα 506,6 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση μετά και τα σημερινά 14,5000 ευρώ και με πολλαπλασιαστή κερδών στο 17, σε γραμμή με τα διεθνώς κρατούντα.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,2 εκατ. και ΤΑΜΕΙΟ 0,43 εκατ. ευρώ. ΘΕΤΙΚΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ 2,15 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ το 2016. ΚΕΡΔΗ:  269.636 ευρώ (από Ζημίες 258.892). Το Μετοχικό Κεφάλαιο ανέρχεται σε ευρώ 10.243.991, διαιρούμενο σε 11.510.102 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ευρώ 0,89. BOOK VALUE 0,7570 ευρώ…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ@1,8600 ευρώ: Τα προβλήματα τα οικονομικά υπάρχουν, αλλά χτυπάνε δυνατά την πόρτα οι υποψήφιοι και οι από μέσα αυτή την φορά ίσως (υπ)ακούσουν, αν το τίμημα (που δεν έχει καμμία σχέση με την τρέχουσα κ/φση στο ταμπλό) είναι το… σωστό. Οι ρώσοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν όσα όσα, αλλά υπάρχει ρητή αμερικανική απαγόρευση (δεν χρειάζονται και επεξηγήσεις, απλά σκεφτείτε ότι είναι δίπλα στο Αγιο ‘Ορος, με λιμένες και όλα τα συμπαρομαρτούντα… ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ή μάλλον ο ορισμός της γελοιότητας.

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Η συζήτηση είναι καθορισμένη για τις 24 Ιανουαρίου, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις – κανονικά – δεν έχουμε front running. Κι αυτό γιατί ο φόβος και η επιφύλαξη δεν το επιτρέπουν και φυλάνε τα … άγρια! Αυτοί τώρα που έχουν εσωτερική πληροφόρηση - όσο αυτή μπορεί να χωράει στη δική του περίπτωση – έχουν ήδη φροντίσει και δεν θα καρφωθούν από μόνοι τους τοποθετούμενοι… (Απάντηση στους ερωτώντες)
  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

http://www.bankingnews.gr

Βασίλης Παπαθεοδώρου
Σύμβουλος έκδοσης ΒΝ



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης