Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Παραμένουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παρά την ανάκαμψη του 2017

Rogoff (Harvard): Παραμένουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παρά την ανάκαμψη του 2017
Χαλάρωση της κινεζικής ανάπτυξης, λαϊκισμός, αλλά και αύξηση των πραγματικών επιτοκίων οι κορυφαίοι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Kenneth Rogoff
Στους κρυφούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία αναφέρεται σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Kenneth Rogoff.
Μεταξύ αυτών θεωρεί  ως βασικότερους τόσο την επικράτηση πολιτικών που βασίζονται στον λαϊκισμό όσο και στο γεγονός ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ των κινδύνων είναι και το ενδεχόμενο απότομης διόρθωσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία κατά τον Rogoff είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων σε ένα σοκ αυτή τη στιγμή.
Όπως σημειώνει το 2017 καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2018.
Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να προεξοφληθεί, όπως σπεύδει να προσθέσει, καθώς υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι.
Στα θετικά για την παγκόσμια οικονομία είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη ήταν συγχρονισμένη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ακόμη ανεξάρτητες.
Ακόμη και η επιθετική ρητορική του Trump έναντι της Fed δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς φρόντισε να διορίσει αξιόπιστα πρόσωπα στη διοίκηση της τράπεζας.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ δεν κάμφθηκε από τις επιθέσεις των συντηρητικών και συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα καλά νέα, όμως, φθάνουν να σταματούν εδώ.
Ένα από τα προβλήματα έχει να κάνει με την πολιτική και είναι μακροχρόνιου ορίζοντα.
Στις ΗΠΑ υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, ενώ αυτή είναι ακόμη πιο έντονη στη Βρετανία, όπου όχι μόνο καταγράφονται ανησυχίες για ένα αρνητικό Brexit αλλά και ισχυρές πιθανότητες την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει – κάποια στιγμή στο μέλλον – το Εργατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον θεωρούμενο ως ακροαριστερό Jeremy Corbyn.
Την ίδια ώρα είναι φανερό, σημειώνει ο Rogoff, ότι έχει χαθεί σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Ο λαϊκισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο.
Το αποδεικνύει η πολιτική του Trump, ενώ την ίδια ώρα η αριστερά εμφανίζεται πρόθυμη να χαρακτηρίσει ως «εχθρό του λαού» οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί της.
Υπάρχουν, όμως, και βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι.
Ένας εξ αυτών είναι μια απότομη διόρθωση στην ανάπτυξη της Κίνας, ενώ ο υπ’ αριθμόν ένας είναι η αύξηση των πραγματικών (προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό) επιτοκίων.
«Η πεποίθηση της αγοράς ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά δεν αποτελεί εγγύηση.
Ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΗΠΑ και τη νότια Ευρώπη σε συνδυασμό με μία χαλάρωση της ανάπτυξης στις ασιατικές οικονομίες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων διεθνώς.
Ως εκ τούτου η καλή σχέση μεταξύ οικονομίας και  πολιτικής μπορεί να διακοπεί και μάλιστα με άσχημο τρόπο», καταλήγει ο Rogoff.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης