Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η γαλλική οικονομική ανάκαμψη, ευκαιρία για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ: Η γαλλική οικονομική ανάκαμψη, ευκαιρία για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις
Θα είναι σίγουρα χρήσιμο εάν οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων γίνουν αντιληπτοί νωρίτερα και όχι αργότερ
Την ιδανική ευκαιρία της οικονομικής ανάκαμψης της Γαλλίας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, για να προχωρήσει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Macron, που εξελέγη τον Μάιο του 2017, στηριζόμενος σε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων υπέρ των επιχειρήσεων, αναθεώρησε τον Σεπτέμβριο τον κώδικα εργασίας της Γαλλίας και το φορολογικό σύστημα κεφαλαίων, για να ενθαρρύνει την πρόσληψη και την επένδυση.
Ενώ αυτά τα πρώτα βήματα επικροτήθηκαν από τους επενδυτές, η δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων υποχώρησε, για να βελτιωθεί κάπως, καθώς η κυβέρνηση επιβράδυνε τον ρυθμό των αλλαγών προς τα τέλη του 2017, ενώ η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιταχύνθηκε.
"Υπάρχουν προφανώς επικριτές των πολιτικών του και θα να αντιμετωπίσει πολιτικά εμπόδια", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Maurice Obstfeld σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
"Θα είναι σίγουρα χρήσιμο εάν οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων γίνουν αντιληπτοί νωρίτερα και όχι αργότερα", ανέφερε, επικροτώντας τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Η κυβέρνηση Macron βρίσκεται σε έντονες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες για τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και για την επαγγελματική κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση.
Ο 40χρονος ηγέτης θέλει να εγκριθεί νέα νομοθεσία για τα θέματα αυτά έως τα μέσα του έτους και τυχόν καθυστερήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει.
Ο ανώτερος οικονομολόγος του ΔΝΤ Romain Duval δήλωσε σήμερα 8 Ιανουαρίου 2018, ότι είναι η ιδανική στιγμή για την εφαρμογή «ευαίσθητων» μεταρρυθμίσεων, ειδικά στην αγορά εργασίας, επειδή οι επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρή.
Ο Obstfeld, υποστήριξε ότι μια ισχυρή φάση ανάπτυξης έδωσε επίσης την ευκαιρία να συρρικνωθούν οι δημόσιες δαπάνες της Γαλλίας, μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο ήταν ότι η γαλλική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2018, το καλύτερο ποσοστό από το 2011.
Το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για όλες τις χώρες που παρακολουθεί στις 22 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείς ο Obstfeld εάν το ΔΝΤ ήταν πιθανό να αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για τις μεγαλύτερες οικονομίες σε ευρύτερη κλίμακα, είπε ότι ήταν αισιόδοξος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης