Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γαλλικοί τριγμοί στην κοινοπραξία για ΟΛΘ - Νέες χρεώσεις για το λιμάνι Θεσσαλονίκης από CMA CGM

tags :
Γαλλικοί τριγμοί στην κοινοπραξία για ΟΛΘ - Νέες χρεώσεις για το λιμάνι Θεσσαλονίκης από CMA CGM
Γαλλικοί τριγμοί στην κοινοπραξία για τον ΟΛΘ - Πρόσθετες χρεώσεις για το λιμάνι Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η CMA CGM
Σύννεφα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στις σχέσεις των μετόχων της κοινοπραξίας South East Gateway Thessaloniki που πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση για την εξαγορά του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Για την ολοκλήρωση της σύμβασης φυσικά απομένει  η έγκριση της Επιτροπής ανταγωνισμού, η κύρωση από τη Βουλή και η οικονομική τακτοποίηση της συναλλαγής οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πραγματοποιηθούν ωστόσο είναι πλέον πιθανή η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι  της CMA CGM, Terminal Link είναι προβληματισμένοι για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μείωση της συμμετοχής τους στο κοινοπρακτικό σχήμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η CMA CGM ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα εφαρμόσει πρόσθετες χρεώσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης λόγω συμφόρησης.
Η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία της οποίας είναι θυγατρική η Terminal Link  δήλωσε ότι λαμβάνει αυτή τη δράση λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους και των διακοπών των υπηρεσιών που προκαλεί η συνεχιζόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους λιμένες της Ελλάδας.
Η προσαύξηση ισχύει από την ημερομηνία φορτωτικής της 8ης Ιανουαρίου για όλες τις συναλλαγές που εμποδίζουν τις εμπορικές οδούς των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33% της κοινοπραξία, 20% ο όμιλος Σαββίδη και 47% το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners.
Η συμφωνία προβλέπει τίμημα 231,96 εκατ. ευρώ για το 67% των μετοχών και αναπροσαρμογή του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στον ΟΛΘ από 2% σε 3,5% των ενοποιημένων εσόδων του λιμένα καθώς την υποχρέωση επενδύσεων 180 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά η συμμετοχή των Γάλλων στην επένδυση αντιστοιχεί σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης