Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bespoke Investment: Μόνο 2 αγορές στον κόσμο δεν είναι υπεραγορασμένες - Ανησυχίες για την υψηλή αποτίμηση

Bespoke Investment: Μόνο 2 αγορές στον κόσμο δεν είναι υπεραγορασμένες - Ανησυχίες για την υψηλή αποτίμηση
Στις ΗΠΑ φαίνεται στην πραγματικότητα η πιο ακριβή αγορά, με τιμές τουλάχιστον 10% υψηλότερες από το μέσο όρο των 15 ετών σε τέσσερις από τις πέντε μετρήσεις αποτίμησης
To 2017 ήταν ένα έτος που έδωσε σημαντικά κέρδη σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.
Αλλά τα κέρδη αυτά συνέβαλαν σε μια κατάσταση όπου σχεδόν κάθε χώρα έχει αγορά μετοχών που φαίνεται ακριβή.
Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, η οποία εξέτασε 35 ETF που διαπραγματεύονται σε διάφορα μεγάλα χρηματιστήρια (παρακολουθώντας στην ουσία την αγορά μετοχών μιας χώρας), διαπίστωσε ότι μόνο 2 χρηματιστήρια διαπραγματεύονται τουλάχιστον με μία τυπική απόκλιση άνω του κινητού μέσου όρου των 50.
Οι δύο χώρες που δεν έλαβαν αυτή τη βαθμολογία ήταν η Σουηδία και η Ταϊβάν, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι έχουν ουδέτερες τιμές.



Πολλά από αυτά οφείλονται στην εμπορική δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, 16 εταιρείες θεωρήθηκαν ουδέτερες όσον αφορά το εύρος συναλλαγών τους.
Ο Paul Hickey, συνιδρυτής της Bespoke, δήλωσε ότι οι υπεραγορασμένες περιοχές - χρηματιστήριο δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα bearish, αν και υπογράμμισε τις προοπτικές ανταμοιβής κινδύνου σε κάθε περιοχή.
«Όταν αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα στην κόκκινη ζώνη, που είναι δύο ή περισσότερες τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον ΚΜΟ 50, αυτό γενικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει κανείς νέες θέσεις, τουλάχιστον σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική», είπε.
Πάνω από 20 εταιρείες βρίσκονταν στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη της Bespoke, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.
Το 2017 ήταν ένα έτος αξιοσημείωτων κερδών για τις παγκόσμιες μετοχές.
Αυτές οι επιδόσεις δημιούργησαν ανησυχίες για την αποτίμηση.
Σύμφωνα με τον Schroders, ο οποίος ανέλυσε διαφορετικές μετρήσεις τιμών για πέντε μεγάλες περιοχές, σχεδόν κάθε μεγάλη αγορά στον κόσμο φαίνεται ακριβή σε τουλάχιστον δύο μέτρα.
Στις Η.Π.Α. φαίνεται στην πραγματικότητα η πιο ακριβή αγορά, με τιμές τουλάχιστον 10% υψηλότερες από το μέσο όρο των 15 ετών σε τέσσερις από τις πέντε μετρήσεις αποτίμησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης